Сицилија - рај за очи

Данијела Стоканић
Сицилија - рај за очи

Сицилија, шармантно италијанско острво са плажама на Јонском и Тиренском мору, ослања се на шпиц италијанске "чизме", одајући утисак савршеног љетовалишта за породични одмор.

Тиркизно море, плантаже у приобаљу, очаравајућа природа, велељепни градови, живописна села и богата културна баштина описују ово острвце. На раскрсници поморских путева током три миленијума и Сицилију су населили многи, стари Грци, Римљани, Французи, Шпанци, остављајући своје трагове.

Од античких храмова и амфитеатара, средњовјековних катедрала и палата, велељепних модерних вила до сликарских и књижевних ремек-дјела. Љубитељи историје и умјетности све то и данас могу срести у Палерму, главном граду пуном контраста, Сиракузи, Катанији, Таормини.

Тај дух историје и традиције осјећа се и у туристичком мјесту Ђардини Наксосу, малом рибарском селу које је одавно прерасло те оквире и постало састајалиште туриста из цијелог свијета, а нарочито Европе.

Сицилијом доминира и једини живи вулкан у Европи, Етна. Ту је, наравно, и мафија. Јединствена прилика да се погледамо очи у очи. О њима се зна много тога. Сви се слажу у једном, да се ради о једној изузетно интелигентној организацији чији припадници су у одређеним тренуцима знали да повуку праве потезе.

Та генијалност дошла је до изражаја нарочито у вријеме када је природа послала гладне године на Сицилију. Тада почиње истраживање других зона у којима би могао започети неки посао.

Највећа знаменитост града је локално становништво са својим обичајима и културом другачијом од оне коју познајемо и на коју смо навикли - западноевропске. У граду влада специфична енергија који стварају гласни људи са својим чудним навикама и која свој врхунац достиже у вечерњим часовима када кварт преко пута највећег позоришта испуне млади људи и умјетници који подижу атмосферу.

Сицилија има два лица. Једно је оно поред мора, гдје се одвија модерни живот и гдје је прилив људи огроман током цијеле године. Кад зађете у унутрашњост, прво што ће вас изненадити јесте конфигурација терена. Знајући да је центар острва житница, већина очекује да види непрегледну равницу. Али, не. Свуда около су брда, и то не баш питома. Ипак, искоришћен је сваки педаљ земље.

Закон ћутања

Кажу да ријеч мафија води поријекло од узвика мајке над тијелом своје мртве кћери: "Ма фиља, ма фиља!", што у преводу значи моја кћер. Сицилијанска мафија се зове и "Коза ностра", "наша ствар", тачније заједнички циљ. У оквиру мафије влада и чувени закон ћутања. То значи, нити шта видиш, нити шта чујеш, а још мање проговараш, нарочито не пред полицијом. То је рецепт за дуг и срећан живот на Сицилији којег се многи придржавају.

 

Услуге                                         Цијене

Десетодневни боравак                                              од 800 КМ

Ручак                                                                               40 КМ

Брза храна                                                                         5 КМ

Кафа                                                                                 2 КМ

Пиће                                                                                  4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана