Сицилија - дом рајских плажа

Јелена Бјелица
Сицилија - дом рајских плажа

Сицилија је највеће европско острво, а посјетиоце одушевљава изузетним природним љепотама, гастрономским богатством и врхунским винима.

То је дом рајских плажа, стјеновитих обала, величанствених планина, али и највећег европског природног чуда, планине - вулкана Етна.

ТО ЈЕ НАЈВЕЋЕ, најживописније и најинтригантније острво Медитерана због своје историје дуге три миленијума, очаравајуће природе, живописних села и богате културне баштине. За ово острво су сигурно и главне асоцијације - италијанска мафија и ремек-дјело филмске уметности - филм "Кум".

Сицилија је, ма колико пута да сте боравили на овом прелијепом италијанском острву, увијек непозната, посебна и неистражена. Ово острво "купа" се у три мора - Тиренском, Средоземном и Јонском.

ТУРИСТИ КОЈИ ЉЕТУЈУ на Сицилији не пропуштају прилику да посјете главни град Палермо, град пун контраста, са прелијепим трговима и катедралом, али чији сиромашни квартови очигледно показују наличје живота овог града.

Може се обићи и Монреале, мјесто изнад Палерма, које је вијековима било сједиште сицилијанских кардинала у којем се налази истоимени манастир који је чувен по изузетно очуваним византијским мозаицима, међу којима је и велељепни Христ Пантократор.

ДРУГИ ЗНАЧАЈАН ТУРИСТИЧКИ град на Сицилији је Таормина, град са око 80.000 становника, који је са једне стране окренут мору, а са друге Етни. Западним дијелом града доминира грчки театар подигнут за вријеме Хелена, гдје се и данас током љета одржавају представе античког позоришта.

Скривене рајске плаже, сунчано вријеме током скоро читаве године и жива атмосфера на улицама сицилијанских градова одушевиће сваког посјетиоца. Посебан је осјећај шетати улицама престонице Палерма, античким стазама Агриђента, поклонити се Архимедовим моштима у Сиракузи или истраживати падине вулкана Етне.

ПОСЕБАН ДОЖИВЉАЈ ЈЕ управо обилазак вулкана, на којем постоји око 260 група угашених и доста активних кратера. За оне који не желе да пјешаче, до врха с паркинга вози жичара.

Не смијете пропустити излет у оближњу лагуну Стањоне, са четири острвца, која је проглашена природним резерватом. Од љепоте те нетакнуте природне застаје дах. Посебан доживљај је посјета локалној солани, са кадама и "планинама" од соли, зато што је залазак сунца на том мјесту фасцинантан.

Историја

Ово острво први су населили Грци градећи своје градове. Познати грчки филозоф, пјесник и психолог Архимед рођен је на Сицилији. Послије Грка на острво долазе Картагињани, па Етрурци, а ширењем Римског царства Сицилија је постала његов саставни дио. Сицилија први пут постаје краљевина за вријеме владавине Нормана (1060-1090). Бурна историја Сицилије овдје се не завршава. На острво долазе Нијемци од 1194. до 1266. године и Шпанци од 1282.  па све до 1713. године. Данас је Сицилија аутономна покрајна Републике Италије, а у склопу Италије налази се од 1943. године.

Џепароши на сваком кораку

УСЛУГЕ                                                    ЦИЈЕНЕ

Десетодневни боравак                              од 1.000 КМ

Ручак                                                       од     50 КМ

Брза храна                                               од     4 КМ

Кафа                                                        од     3 КМ

Пиће                                                         од    5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана