Сен Тропе - град луксуза

Јелена Бјелица
Сен Тропе - град луксуза

Сен Тропе је мала лука на Средоземном мору, коју годишње посјети више од пет милиона туриста. Важи за популарну и омиљену туристичку дестинацију међу богатим и славним филмским звијездама.

Данас је ово мјесто од 5.542 становника симбол "умијећа живљења", симбол за хедонизам и све оно што новац може да приушти.

ОНО ШТО ОВАЈ град чини толико посебним јесте атмосфера радости, бујања живота и љепоте на сваком кораку. Било да су то дугачке златне плаже гдје вам пјесак још дуго остаје међу прстима, гдје је увијек живо, разиграно и опуштено, било да је то неки интимни кутак скривен међу боровима гдје сте насамо са природом, стари градић уских стрмих улица, или јак вјетар који доноси мирис далеких мора.

Сен Тропе је  градић на Азурној обали, уточиште умјетника и елитно љетовалиште. Поред тога што је скуп и елитан, истовремено је успио да сачува шарм малог медитеранског љетовалишта.

ПРВИ УТИСАК КОЈИ стичете када крочите у центар Сен Тропеа, најчувенијег градића на француској Азурној обали, јесте да је то огроман филмски сет са безброј паркираних бљештавих и прескупих аутомобила. Овдје чак и таксисти возе луксузне аутомобиле.

У главним трговачким улицама, Алар и Гамбета, има највише ексклузивних бутика, тераса луксузних ресторана, чији су редовни гости личности које виђамо на малим екранима или на страницама жуте штампе. Када се зађе мало дубље, међу уске, камене споредне уличице, пред вама се открива једно сасвим друго мјесто.

Ту наилазите на низ љупких, старински уређених, аутентичних француских продавница, месара, бакалница, пекара из којих се шире омамљујући мириси. Шетајући даље наићи ћете и на малену, али врло живу рибљу пијацу на коју сваког јутра локални рибари доносе свјежу морску рибу.

НАЈЉЕПШЕ ПЛАЖЕ СЕ ПРОСТИРУ у Баие де Пампелонне, око километар и по од града, а одликује их мекани пијесак. Дуж Сен Тропеа налазе се златне пјешчане плаже. Већина њих пружа врло добре услове за сурфовање, једрење, скијање на води, вожњу кануа, роњење.

Ипак, Сен Тропе нису само златне плаже, богате јахте и свјетски џет-сет. Ту су и музеји и мале скривене љепоте које највише долазе до изражаја у прољећним мјесецима када град заћути од мимоза и када ослобођен од навале туриста засија неким старим сјајем.

У ИСТОРИЈИ МОДЕРНЕ умјетности Сен Тропе има значајно мјесто. Сликар Пол Сињак је "открио" ово мјесто препуно свјетлости и ту довео сликаре попут Матиса, Бонара, Маркеа. Ту се развијало сликарство од поентилизма до фовизма, а свједочанства о том времену се чувају у локалном музеју (Musee de l'Annonciade). И данас се овдје окупљају и живе умјетници.

На Тргу Гареззио се налази најстарија зграда у Сен Тропеу - La Tour Guillaume, некада власништво Суфрен породице, посљедњих лордова Сен Тропеа.

Историја

Сен Тропе је прије неколико вијекова било рибарско село које се у 19. вијеку трансформисало у окупљалиште умјетника. Од 1950. овдје су почели да долазе богаташи, а мјесто је добило имиџ ексклузивности. Име је добио по римском центуриону Торпетиусу или Торпесу, који је био изгнан од стране Нерона јер није пристао да се одрекне своје вјере, па је у чамцу у који је био бачен стигао до обала тадашњег малог мјеста, данас познатог као Сен Тропе.

УСЛУГА                                         ЦИЈЕНА

Преноћиште                                од  150 КМ

Вожња бродом                           од  20 КМ

Кафа                                              од   4КМ

Сок                                                од   5 КМ

Ручак                                             од 60 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана