Село у Италији у којем нико не говори италијански VIDEO

Nezavisne
Foto: printscreen

Санто Лућо де Кумбускуро, село у Италији са надимком "мала Прованса", практично је изоловано у сваком смислу те ријечи, тамо и добре и лоше ствари стижу посљедње.

Село је смјештено близу границе између италијанске и француске регије Пијемонт, па путници који желе да посјете овај крај морају летјети авионом до Торина, одакле у авантуру крећу возом, који настављају касније аутобусом.

Службени језик Кумбускура је провансалски, древни средњовијековни нео-латински дијалект окситанског језика, језик којим се говорило широм француске регије Окситанија.

У селу живи око 30 становника, и мјештанима живот није нимало лак. Кумбускуро се углавном састоји од пастирских породица, и сви се углавном баве сточарством и пољопривредом. Зими често нема струје недјељама, а интернет је чест као и појава комета.

Међутим, мирне, планинске ливаде и љубичаста поља лаванде идеални су за посјетиоце који траже уточиште без струје, као и поглед са алпских врхова који одузима дах и који се протеже до Азурне обале.

Заборавите барове, супермаркете и ресторане, свако дружење ограничено је на повремене фолклорне догађаје који се одржавају у селу или када излетници крену у лов на печурке викендом.

Мјештани прихватају спорији, једноставнији начин живота који је у складу с природом. Њима је свакодневица испуњена прије свега здравим животом, немају телевизију и мобилни телефони служе за случај нужде. Овдје се поштује живот у најизворнијем облику, и становништво је спремно да свима покаже праве вриједности које треба пратити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана