Сејшели - бијег од стварности

Јелена Бјелица
Сејшели - бијег од стварности

Сејшели су идеална локација за оне који желе да побјегну од стварности. Налазе се у Индијском океану близу екватора, а састоје се од више од 100 острва прекривених палмама.

Бијеле плаже су окупане кристално чистим тиркизним морем, а очаравајућа природа, корални гребени, апсолутна тишина без трачка буке идеални су за одмор.

ОВА ОБЛАСТ ЈЕ прави еколошки рај, а док се потенцирају роњење и вожња кајаком, скијање на води и други слични спортови су забрањени, да би све било мирно и опуштено.

Сејшели, име које асоцира на рајску љепоту, познати су широм свијета управо због тога што највише личе на "земаљску бајку", почевши од зелених врхова, преко прашума, до плажа посутих пијеском меким попут пудера, уоквирених гранитним стијенама, гдје су једине стопе управо ваше.

Ова острвска држава у западном дијелу Индијског океана је по многима најљепши архипелаг на свијету. Сејшели су познати по прелијепим пјешчаним плажама, коралним гребенима, гранитним острвцима, али и по невјероватно љубазним и гостољубивим становницима.

Дуго сматран за ексклузивно одмаралиште богатих и познатих, овај рај на земљи сада постаје доступан све већем броју путника који желе да доживе остварење сна о "путовању свог живота".

Не мора све да буде скупо, јер Сејшели нуде средње и ниже цијене у разноврсној понуди сликовитих малих хотела, креолских гостинских кућа које одишу локалним шармом и изузетним апартманима.

СЕЈШЕЛИ СУ ПРАВО МЈЕСТО да доживите узбуђење дубинског риболова и одмјерите снаге са спектакуларним "становницима" великог плаветнила, попут сабљарки, туна, вахуа, баракуда. Када је ријеч о роњењу, воде Сејшела представљају прави тропски акваријум, гдје чаробна колекција риба и разнобојних корала ишчекује рониоца и гдје је још увијек могуће пливати уз кит-ајкуле, раже и делфине, у кристално провидним водама.

Ту су и невјероватне врсте птица и биљака за које се сматра да су надживјеле милионе година. На Сејшелима ћете видјети и ендемичну биљку цоцо де мер, јединствену врсту палме чији зрели плодови досежу до 25 килограма.

НАЈВЕЋА ОСТРВА СУ Махе, Праслин (познато као Острво палми) и La Ligue, а свакако морате видјети и Cousin, који је још познат и под именом Птичје острво јер на њега дође око милион птица годишње, а дом је и највећих корњача на свијету. Ни са једног острва сигурно нећете отићи а да не пробате један од њихових рибљих специјалитета.

На острву Махе има више од 70 плажа које су углавном завучене и изоловане, тако да се може десити да на плажи проведете читав дан и не сретнете никога. Једна од највећих је Анс Интенданс на југу острва, која је дуга више од 500 метара.

НА ОСТРВУ МАХЕ смјештен је главни град Викторија, једна од најмањих престоница на свијету, са свега 25.000 становника. Ту се налази и одлична пијаца са великим избором егзотичног воћа, поврћа, зачина и, наравно, рибе.

Туристичке атракције у граду укључују сатни торањ изграђен по узору на мост Vauxhall у Лондону, судницу, ботаничке баште, Национални историјски музеј, Природњачки музеј...

Историја

Писана историја Сејшела почиње тек у 16. вијеку, искрцавањем првих Европљана, међу којима је био и Португалац Васко да Гама, на потпуно ненасељену али питому групу острва.

Да су Сејшели били и прије тога познати арапским морепловцима говори податак о њиховој трговини морским кокосом - плодовима ендемичне врсте палме која не расте нигдје на свијету осим на два острва овог архипелага. Све до краја 17. вијека читав архипелаг служио је уз велику базу на острву Мадагаскар као једно од повремених упоришта за карипске пирате који су пресретали бродове на изласку из Црвеног мора и Персијског залива у Индијски океан.

 

УСЛУГЕ                                                             ЦИЈЕНЕ

Повратна авионска карта                           од 1.100 КМ

Хотелски смјештај (ноћење са доручком)  од   100 КМ

Изнајмљивање аутомобила                        од 70 КМ

Вечера                                                          од  40   КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана