Седам ствари које нисте знали о најдужој рути на свијету

Г.С.
Седам ствари које нисте знали о најдужој рути на свијету

Мишел Страсер држи титулу најбржег бициклисте, који је, на само два точка, прешао најдужу руту на свијету. За овај подухват му је требало 84 дана, 11 сати и 50 минута, а рекорд је оборен у октобру 2018. године.

Панамеричка магистрала је најдужи пут на свијету према Гинисовој књизи рекорда. Главни правац протеже се на око 30.000 километара, те повезује Сјеверну с Јужном Америком. Ова рута спаја град Ушуаја у Аргентини с Прудхое Бајом на Аљасци.

Панамерички пут се састоји од много дужих мрежа међусобно повезаних путева у 14 америчких земаља: САД, Канада, Мексико, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагва, Костарика, Панама, Колумбија, Еквадор, Перу, Чиле и Аргентина.

Изузев стотинак километара кишне шуме између Панаме и Колумбије, познате по имену Дариен Гап, Панамерикана повезује све обалне земље уз Тихи океан на оба америчка континента.

Да возите аутомобил у просјеку осам сати дневно, било би вам потребно три мјесеца да је у цијелости пређете. Просјечни туристи, који желе истражити околину ове руте, у просјеку је пролазе шест до 18 мјесеци.

Мишел Страсер држи титулу најбржег бициклисте, који је, на само два точка, прешао најдужи пут на свијету. За овај подухват му је требало 84 дана, 11 сати и 50 минута, а рекорд је оборен у октобру 2018. године.

Концепт једног пута, која повезује обије Америке, датира још из 19. вијека, но први озбиљни кораци да се то оствари започели су 1923. године. Оригинални план је подразумијевао изградњу жељезнице, која би повезала два континента, но, са експанзијом аутомобила, одлучено је да ће бити неопходна изградња пута.

Иако је ово најдужи пут за аутомобиле на свијету, он пролази кроз различите предјеле – од пјешчаних плажа, преко прашума и планина до глечера. Већина туристичких атракција у Јужној и Сјеверној Америци налази се изван руте Панамерикане, па је туристи често не прођу у цијелости, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана