Седам најмистериознијих мјеста на свијету

Huffington post
Седам најмистериознијих мјеста на свијету

Постоји пуно тога што можемо да научимо о древном свијету.

Са сваким открићем археолози сазнају више о цивилизацијама које су постојале прије наше, па чак и данас, ових 7 историјских локација и даље представљају велику мистерију за човечанство.

Стоунхенџ

Стоунхенџ, који се налази у Вилтшајеру у Енглеској, изграђени је између 3.000 и 2.000 године прије Христа и претрпео је неклико модификација у протеклих 5.000 година. Теорије о овом мистериозном мјесту наравно подразумјевају и бројне мистичне обреде из прошлости а чак и данас се многи сакупљају на овој локацији имитирајући древне обичаје.

Ускршња острва

Становници ових удаљених острва успјели су да саграде 887 џиновских Моаи камених стаута, од којих најлакше теже 86 тона али и да их потом помјерају од платформе до платформе које су биле раштркане по острву. Ни дан данас нисмо сигурни како су они то успјели.

Назка линије

Ови масивни цртежи на земљи у граду Ика, удаљеном 320 километара од Лиме, главног града Перуа, могу се видјети из ваздуха или посебних торњева за посматрање. Идеја за постојање ових цртежа и даље није јасна, али најновије теорије сматрају да је у питању лавиринт за духовно путовање.

Теотихуакан

Врло мало се зна о људима који су настањивали овај град који се налази врло близу Мексико Ситија. Ово је такође био највећи град у Западној хемисфери прије доласка Маја и Астека. Када су Астеци открили овај град, назвали су га Теотихуакан – „мјесто које је бог створио”.

Равнице ћупова

Широм провинције Ксиенг Коуанг у Лаосу налазе се раштркани ћупови, а у појединим формацијама има и до 250 ћупова. Неки вјерују да су биле коришћене за посмртне остатке, а по неким легендама, ове ћупове користили су џинови који су у њима чували алкохол.

Велике пирамиде у Гизи

У питању је једино чудо древног свијета које постоји и дан данас, али човјечанство и даље не зна како је древни свијет успио да сагради ове невјероватне грађевине.

Гобекли Тепе

Ова религиозна локација у Турској саграђена је пре 10.000 година прије Христа. Ископавања на овој локацији започета су тек 1995. године, али већ сада се постављају многа питања. У времену када су земљом ходали само ловци и сакупљачи хране, како су они успјели да саграде овако комплексне грађевине?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана