Савршена мјеста за бијег од зиме

tportal.hr
Савршена мјеста за бијег од зиме

Не волите зиму и хладне мjесеце који ће потрајати наредних стотињак дана. Погледајте које тропске оазе је Лонелџ Планет изабрао као најбоља мала острва и плаже које вриједи посјетити у идућој години.

Чак и ако се не спремате на пут, него им се само дивите издалека, погледајте која су острва изабрана као најбоља за 2014, посвећену малим острвским државама у развоју. Осим што су мале и углавном изузетно удаљене, посебност им је рањива околина чијем очувању треба посветити пуно пажње.

Палау
Микронезијска држава Палау из ваздуха више него на острво личи на гигантске зелене печурке у Тихом океану са више од 200 острваца, окружених пјеском у азурно плавом мору. Простор је идеалан за истраживање кајаком, а по тврдњама прослављеног рониоца Жака Кустоа, има једно од најљепших морских дна на свијету.

Тонга
Ова пацифичка острвска држава није тек уобичајен морски рај. Иако је смјештена на 169 острва са пјешчаним плажама савршеним за купање и роњење, Тонга је једино преостало краљевство у којем глобализација није у потпуности потиснула полинезијску традицију. На мјесту које је капетан Џејмс Кук назвао Пријатељским острвима мјештани још увијек чувају традиционалне занате и одјећу.

Сао Томе и Принципе
Да средиште свијета не мора нужно да буде и у средишту пажње, показује ова мала држава чија се два острва налазе у Гвинејском заливу недалеко од афричке обале. Острва су удаљена 140 км један од другога и налазе се око 250 километара од сјеверозападне обале Габона. Како је туристи превише не посјећују, километри пјешчане обале резервисани су углавном за рибаре. Ретки туристички садржаји уређени су у старим колонијалним кућама, што цијелој причи даје додатни романтични призвук.

Тринидад и Тобаго
Прашуме, улична храна, мултикултуралност и раскошни карневал главне су препознатљивости Тринидада, једног од најузбудљивијих карипских острва. Међутим, предивне плаже и околина нису једино што подсјећа на рај, јер се овдје једноставно живи као у рају, а сличан је и сусједни Тобаго. На западној обали је пуно палми и мало туриста, али источна је страна нешто разноликија. Цвијеће у стилу Јужне Америке, разнолик животињски свијет и скровите плаже стварају савршено мјесто за одмор.

Кукова острва
Капетан Кук сигурно би био поносан. Архипелаг од 15 острва који носи његово име је предиван и скрива неке од најлепших пацифичких рајских мјеста склопљених од пјеска, мора и палми. Један од њих је и лагуна Аитутаки којој је заиста тешко одолети. И да ствар буде још боља, до ове се групе острва лако долази авионом преко главног острва Раротонга. Да бисте заиста осјетили рајско окружење, посвјетите се кајаку или истраживању џунгле, а можете да потражите и приватни атол.

Папуа Нова Гвинеја
Ова држава у Океанији једно је од најоспецифичнијих и најразноликијих мјеста на свијету. Има више од 190 врста сисара, 650 врста птица, 160 врста жаба и чак 820 различитих језика. За разлику од раније споменутих региона, на Папуи је посјетиоцима занимљивија унутрашњост, али ни обалу не треба занемарити јер је осим плажа и морско дно врло привлачно. Један од већих проблема је промет, путеви су врло лоши па је најједноставније потражити локалне авионске везе.

Зеленортска острва
Испрва колонизовано од Португалаца, ово острвље географски је најближе западној Африци, али је атмосфером најсличније Бразилу. Зато је Зеленортска острва или Cape Verde врло тешко правилно одредити. На 10 острва околина је предивна, од лавом прошараног Фога до богате долине Санто Антао. Али најбоље плаже су на пjешчаном острву Боа Виста, гдjе унутрашњост због дина подсjећа на Сахару, а обала је савршена за једрење на дасци.

Гренада
Дођете ли у ову државу на југоистоку Карипског мора, бићете више него задовољни. Пjесак је одличан, барови изузетно живахни, а ресторани добро снабдjевени плодовима мора и неодољивим сладоледом. Међутим, било би штета провести цијело вријеме само уз храну и пиће јер острво скрива јединствена планинска подручја и прекрасне увале савршене за пливање и роњење. Локалним трајектом можете се упутити и на Каријаку, са дивљим пјешчаним обалама и музичким ритмовима који чувају трагове афричке културе.

Сејшели
Архипелаг од 115 острва разбацаних Индијским океаном има више него добру 'генетику'. Море му је чисто и пуно живота, пјесак мекан, а околина дивље заводљив. Око 1.600 километара од обале Африке, а сјевероисточно од Мадагаскара, три су главна острва: Праслин, Махе и Ла Диг. Истраживачи сматрају да је још бољи Куријус, с највећом свјетском популацијом џиновских корњача и обиљем ракова, кокоса, али и ајкула.

Сент Винсент и Гранадини
Најбољи начин за упознавање овог карипског острва био би бродом па ако не можете себи да приуштите једрилицу или јахту, придружите се локалним становницима који трајектима преносе све, од пртљага и поште до живих кокошака. Из Сент Винсента се упутите у Бекају па до финог пјеска Кануана и продужите до Мајреа. Можете да истражите и пустињу Тобаго Кејс, гдје је карипски гусар Џек Спероу завршио у прогонству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана