Савјети човјека који је пропутовао свијет

index.hr
Савјети човјека који је пропутовао свијет

Гунар Гарфорс, који је до сада пропутовао цио свијет и на пропутовању посјетио чак 198 земаља, одлучио је да на свом блогу састави мали савјетник који ће вам олакшати будућа путовања.

"Постоје ствари које не смијете да заборавите прије него што кренете на пут, а ја сам их научио на тежи начин, на сопственим грешкама", написао је у уводу Гарфорс.

Аутор је навео 17 савјета за туристе, а на његовом блогу можете пронаћи и низ корисних текстова који би вам могли бити од помоћи.

1. Унапријед са интернета скините све потребне карте - напуните смартфоне картама јер тако ћете уштедјети гомилу новца у ромингу. GPS је бесплатан, али скидање карата кошта. Наравно, можете покушати да пронађете Wi-Fi, али на то немојте рачунати.

2. Добро провjерите све могуће начине превоза - у градовима ћете вjеројатно користити такси, али прије тога добро провјерите цијену. Много је оних чије су цијене "флексибилне" и то никад није у вашу корист. Посебно, највише користим јавни превоз, али ако сте се баш намјерачили на такси, провиерите цијене.

3. Добро се упознајте са курсним листама

4. Носите готовину - у Норвешкој, на пример, то неће бити проблем, али у Замбији или Панами тешко ћете пронаћи радње које примају кредитне и дебитне картице. Долари су закон у већини земаља свијета, али ако путујете Европом, еври се права ствар.

5. Подијелите новац - могли бисте се наћи у тешким ситуацијама са полицијом или варалицама које се представљају као полицајци и од вас траже новац. Добро је да сав ваш новац није на једном мјесту. Већи дио новца држите у торбици или скривеном џепу, а дио новца у другом џепу који ћете испразнити кад се нађете у незгодној ситуацији.

6. Никада у јавности не показујте да имате новац или нешто вредно

7. Одштампајте карте, возне редове и важне бројеве

8. Не заборавите да понесете прави адаптер - немојте претпостављати да у свим земљама користе исте утичнице за струју.

9. Направите копије - ако носите рачунар, све важне документе ставите и на "Dropboxу" или "Google Drive" јер, као што Марфи каже: "Ако немате копије, украсће вам рачунар".

10. Користите водиче како бисте знали гдjе да не идете - разноразни штампани водичи које проналазите по хотелима и у туристичким агенцијама често вам предлажу једна те иста мjеста што у преводу значи да ће управо та мjеста бити најскупља.

11. Будите импулсивни - што више планирате, то је више ставки на вашој листи које нећете остварити. Будите спремни на то да испробате нешто ново. Имати распоред на одмору није одмор. Због тога избjегавам туристичке водиче као кугу. Чак и у Сjеверној Кореји, гдjе морате имати водиче, пронашао сам начин да самостално истражујем.

12. Једите локалну храну. Нисте посjетили Азију како би јели храну коју једете и код куће. На послијетку, барем ћете имати ново искуство о којем ћете причати.

13. Одлучите ко је шеф - ако путујете у групи, одлучите ко је шеф. Нека сваки дан "шефује" неко други. Наравно, шеф треба да има ограничене моћи, али нека изабере ресторан, активности и руту.

14. Будите скромни - не будите превише арогантни јер могло би да вам се догоди да вас неко превари.

15. Путујте са торбама које можете да носите - бићете флексибилнији и опуштенији. Првенствено зато што ће вам превелики пртљаг понекад онемогућити кориштење таксија или подземне жељезнице.

16. Посјетите необична мјеста

17. Прекопајте интернет и пронађите најјефтиније карте

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана