Шармантан хотел по имену Патер Ностер броји тек 10 соба са прекрасним погледом на море

ГС
Mozzart подржао атлетичаре из Требиња
Foto: Mozzart | Mozzart подржао атлетичаре из Требиња

Острвце Хамнескар је један од најветровитијих мјеста у Шведској. Смјештено је у архипелагу који је отприлике пет километара удаљен од шведске западне обале и првога града Марстранда, а идеално је мјесто за све оне који желе да се накратко изолују и уживају у миру и тишини.

Због ограничености расположивог простора, изложености вјетру, али и мањку плодног тла Хамнескар се дуго времена сматрао неприкладним за живот.

Но када је на њему саграђен монументални светионик Патер Ностер 1868. године како би пружио помоћ морнарима у навигацији кроз узбуркано море, на њему је почела да се развија малена заједница.

Светионичари и њихове породице изградиле су неколико кућа те сваки дан живели онако како им је диктирало море. Када су таласи били превисоки да би бродовима дошли до копна и набавили храну, становници су преживљавали конзумирајући све што им се нашло при руци – најчешће ракове и месо фоке.

Сјветионик је затворен 1977. године те је у потпуности напуштен. Или је тако барем било до лета 2020. године када је група локалних ентузијаста изнајмила острво од државе, преуредила свјетионик и доступне смјештене јединице те отворила занимљив хотел.

Шармантан хотел по имену Патер Ностер броји тек 10 соба са прекрасним погледом на море, а идеално је мјесто за све оне који желе накратко да се изолују и уживају у миру и тишини. Они храбрији скочиће у хладно море, а потом се загрејати у једном од два ђакузија на острву.

Не морате да носите сендвиче са собом, нити да ловите рибу да бисте задовољили глад. Овдје се налази и импровизовани ресторан који служи шведске специјалитете од најсвежије рибе и плодова мора.

До острва вам треба свега 10-ак минута вожње бродићем од Марстранда, а на располагању је и трансфер хеликоптером, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана