Сантијаго - чилеански понос

Јасмина Перишић
Сантијаго - чилеански понос

Сантијаго је главни град Републике Чиле, а познат је и као Сантијаго де Чиле да би се разликовао од других градова у Латинској Америци. Лежи на ријеци Мапочо у низини Анда и Приморског горја на висини од 500 до 700 метара.

Посједује бројне паркове, бициклистичке стазе, позорнице на отвореном, опере, позоришта, музеје и остале грађевине које красе град. Овај град, осим изузетно лијепог пејзажа, посједује и одличну климу. Овдје се организују и бројни умјетнички и музички догађаји. Највећи карневали и фестивали танга на другој страни Анда сваке године привлаче све већи број туриста.

Два универзитета, војне академије, научне, умјетничке и културне установе дају му улогу културног центра. Нешто што фасцинира све посјетиоце овог града је величанствени поглед на снијегом прекривене врхове Анда које окружују град, али су и јако фасцинантни широка ријека Мапочо, бројни клубови, електронска музичка сцена и модеран изглед овог града.

Привредни је центар Чилеа који учествује са око 50 одсто у цјелокупној индустријској производњи земље. Уз прехрамбену, металну, електротехничку, хемијску и дрвну индустрију те текстилну с конфекцијом, развијена је прерада коже, производња папира, стакла и грађевинског материјала.

Старо градско језгро у колонијалном стилу страдало у честим потресима (нарочито 1647. и 1730) замијенили су небодери, репрезентативни трговачки, стамбени и други објекти.

Сантијаго је познати туристички центар и важно саобраћајно чвориште, које аутопутеве повезује с обалним и осталим чилеанским подручјем.

У Чилеу се могуће скијати усред љета, а сам Сантијаго познат је по атракцијама као што су предсједничка палата Палацио де Монеда, кућа Пабла Неруде, претколумбовски музеји, боемска четврт, историјски музеј на централном тргу Плаза де Армас, те успињача на брдо с којег пуца поглед на цијели град.

Излет

Током љета туристи могу отићи на плажу која је удаљена само сат вожње од Сантијага, док зими могу посјетити ски-центар удаљен 40 километара. Чилеанци 18. септембра славе Дан независности, када се организује велика забава, уз фино чилеанско вино.

Услуге                                              Цијене

 

Хостел од                                              25 КМ

Храна за дан                                         20 КМ

Пиво                                                       5 КМ

Кафа                                                       3 КМ

Такси                                                       2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана