Санкт Петербург - град великана

Данијела Стоканић
Санкт Петербург - град великана

Санкт Петербург, други по величини град у Русији, послије Москве због много ријека, канала и мостова познат је као Венеција сјевера. Може да понуди толико запањујућих атракција, због чега је једна од омиљених дестинација туристима широм свијета.

Санкт Петербург налази се на ушћу ријеке Неве и на острвима њене делте и простире се на обали Финског залива Балтичког мора.

Један је од најважнијих културних, научних и индустријских градова у којем се налази неколико стотина музеја и изложбених дворана. Велики руски и страни умјетници, пјесници, писци и композитори дивили су се љепоти овог града, што је и забиљежено у њиховим дјелима.

Овај град хармонијом своје архитектуре плијени и привлачи туристе са свих страна свијета.

ЉЕТО У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ је између осталог познато по својим "бијелим ноћима", када сунце једноставно не залази. Овај феномен у Санкт Петербургу може се видјети од средине јуна до средине јула. "Бијеле ноћи" нису карактеристичне само за овај град, али су постале његов симбол.

Познате знаменитости овога града су Петропавловска тврђава и Ермитаж, а у предграђу су и богате палате и паркови у бившим царским резиденцијама Петерхоф, Ломоносов, Царско село, Павловск...

МУЗЕЈ ЕРМИТАЖ је највећи умјетнички и културно-историјски музеј у Русији и један од највећих у свијету. Представља један од највећих, најљепших и најстаријих умјетничких и културно-историјских музеја.

Цркву Исакијевски сабор, која је такође једна од знаменитости Санкт Петербурга, саградио је Петар Велики. Он се родио на дан Исакија Далматинског, 1710. године и у част свог покровитеља саградио Исакијевски сабор.

Црква Спаса на крви је храм који је грађен у периоду од 1883. до 1907. године на мјесту убиства императора Александра Другог. Црква је саграђена у руском стилу, по узору на московску цркву Светог Василија Блаженог.

НЕИЗОСТАВАН ЈЕ "ПЕТЕРГОФ", ГРАД ПАРКОВА, двораца и фонтана са једном од свјетски познатих резиденција руских царева.

Пушкиново Царско село је поклон цара Петра Првог својој супрузи у част рођења кћерке, будуће царице Јелисавете Петровне.

Санкт Петербург краси жив и разнолик ноћни живот, од опере и балета до ноћних клубова, рок концерата, yез клубова и техно-партија. Сцена се непрестано мијења, нова мјеста се отварају, а стара затварају. Већина пристојних мјеста за излазак налази се у центру града. Барови се отварају у 11 а почињу затварати око 24 часа, иако неки знају остати отворени до два часа ујутро. Ограничења за конзумацију алкохола су строга, а добна граница је 21 година.

Историја

Оснивање града Санкт Петербурга везано је за политички мит о цару Петру Великом. По том миту, цар-визионар је на први поглед одлучио да мочварно земљиште на ушћу Неве претвори у своју будућу раскошну престоницу и руски "прозор на запад". Умјетнички најснажнија и најчешће помињана формулација овог мита је пјесма "Бронзани јахач" Александра Пушкина из 1834. године.

 

УСЛУГЕ                                               ЦИЈЕНА

Аранжман   од осам дана                 од 1.000 КМ

Такси                                                         од 5 КМ

Ручак                                                        од 10 КМ

Пиће                                                           од 6 КМ

Кафа                                                          од 2 КМ

Улазак у музеје                                         од 15 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана