Сан Франциско – град паркова

Јелена Бјелица
Сан Франциско – град паркова

Сан Франциско је послије Њујорка, други најгушће насељен град у САД. Смјештен је у сјеверној Калифорнији, окружен Тихим океаном на западу и заливом на истоку. То је град пријатне климе и прекрасних пејзажа, финансијски и културни центар сјеверне Калифорније и популарна међународна туристичка дестинација.

НАЈПРЕПОЗНАТЉИВИЈИ СИМБОЛ града је свакако мост Голден Гејт  који  својом елеганцијом, љепотом и бојом чини овај град још посебнијим. Иако је црвене боје, овај назив дугује златном заливу у којем се налази. Гигантска челична структура изграђена је 1930. године и од тада спаја град са другом страном залива. Занимљиво је да тај висећи мост дужине 2.860 метара сваке године фарбају.

Град има и много културних знаменитости, од којих се издваја зграда Опере.

ТРАМВАЈИ СУ ЈОШ ЈЕДНА посебност овог града, а могу  се видјети у самом центру. Пуштени су у саобраћај 1870. године, јер су тадашњи  трамваји вучени коњском запрегом, често доживљавали незгоде због стрмих брежуљака Сан Франциска. Вожња трамвајем, које називају јединим покретним историјским спомеником у САД је јединствен осјећај у овој земљи, гдје су аутомобил и метро омиљена превозна средства.

Они који се одлуче на вожњу овим симпатичним превозним средством, имаће прилику да из даљине виде Алкатраз  - познати затвор, који је у прошлости био "дом" бројних америчких криминалаца од којих је најпознатији Ал Капоне. Данас су острво на којем се налази Алкатраз и сам затвор само још једна туристичка атракција, коју посјећује више од 100.000 туриста годишње.

ПАРК ГОЛДЕН ГЕЈТ трећи је најпосјећенији парк у САД и велики рекреациони и културни центар. Тамо су смјештена и недавно обновљена два свјетски позната музеја - Академија умјетности Калифорније и Де Џоунг музеј. Зграде музеја су изванредно архитектонски дизајниране, а изложбе се мијењају током цијеле године.

Ланд'с Енд је један од најзанимљивијих паркова који нуди уживање у сировој природи. Испуњен је стазама и стјеновитим плажама које обухватају градске обале и нуди панорамске погледе на Тихи океан и Голден Гејт.

САН ФРАНЦИСКО БРОЈНИ ТУРИСТИ посјећују и због одличног ноћног провода. Разнолики ресторани мјесто су гдје се може пробати калифорнијска кухиња, која је спој локалних рецепата и азијског начина припреме.

У граду има много небодера, од којих је најпознатији Трансамерика пирамида - небодер у облику пирамиде. Арт Деко Коит торањ дизајниран је као млазница ватрогасног цријева, у част ватрогасцима који су служили у потресу 1906. године. Унутрашњост ове посебне знаменитости обогаћена је фрескама док видиковац на врху пружа један од најбољих погледа на град.

Историја

Најстарија налазишта на простору града потичу из 3000. године прије нове ере, од индијанског народа Охлони, који је на том простору живио до 6. вијека. Шпански колонисти су 1776. године изградили утврђење на Голден Гејту. "Златна грозница" из 1848. довела је до брзог раста броја становника и развоја града. Број становника је у само једној години нарастао са 1.000 на 25.000, чиме је Сан Франциско постао највећи град на западној обали у то вријеме. Након што је три четвртине града било уништено у земљотресу и пожару из 1906, Сан Франциско је брзо обновљен.

УСЛУГЕ                                                    ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                                            од 100 КМ

Ручак                                                          од 50 КМ

Хамбургер или хот дог                           од  10 КМ

Кафа                                                          од   4 КМ

Пиће                                                           од   8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана