САД: Опрезно међу египатским пирамидама

Compass
САД: Опрезно међу египатским пирамидама

Америчка амбасада у Каиру упозорила је туристе да не би требало да обилазе пирамиде у Гизи, осим ако нису у пратњи "водича од повjерења".

Смjештене изван главног града Египта, опстају и послије 4.000 година. Иако је њихова важност, али и атрактивност неоспорна, требало би да размислите да ли ћете их посјетити, јер према саопштењу Америчке амбасаде, код њих има много криминалаца и "претерано агресивних продаваца", а премало полиције која би вас од њих могла заштитити.

"Према бројним изјавама туриста, обезбјеђења или полиције је премало у близини пирамида. Грађани Америке требало би да избјегавају било какве ноћне обиласке и иду само у пратњи водича којем могу да вјерују", стоји у саопштењу Амбасаде.

Ове вијести су лоше за туристе, али још горе за египатску владу, будући да је у туристичком сектору запослено нејвероватних 18 милиона људи.

У 2012. та земља је зарадила 10,1 милијарду долара од туризма, али је приметан пад посјета у посљедњих неколико година (2010. на примјер, Египат је зарадио 14 милијарди од туризма).

С друге стране, Свјетски економски форум оцијенио је ту државу најнебезбједнијом међу популарним туристичким дестинацијама.

Египат је сва упозорења Америчке амбасаде оцјенио као "без основа", будући да је земља "потпуно безбједна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана