Руски град окован ледом: Некада је био један од највећих гулага, а данас је мјесто духова FOTO

National Geographic
Foto: National Geographic

Погледајте невјероватне фотографије руског града духова који изгледа као да је замрзнут у времену прије скоро пола вијека.

"Рад у Совјетском Савезу је ствар части, славе, поноса и херојства", писало је на улазу у Воркуту, један од највећих гулага у европском дијелу Русије. Воркута је настала 1932. године као централни логор и административни центар за мање логоре у окружењу, гдје су затвореници довођени на принудни рад.

Данас овај град многи називају "Градом духова" јер број његових становника опада вртоглавом брзином. Када се томе додају сурови климатски услови, температуре које се спуштају и до –52 степена целзијуса и поларне ноћи, и његова мрачна историја, скоро да можемо осјетити језу коју овај град изазива. Током Хладног рата ту је била и војна база за стратешке бомбардере.

Воркута је један од највећих градова који се налазе сјеверно од Арктичког круга, најисточнији и најхладнији европски град. Припада Печорском рударском басену на крајњем сјеверу Русије и некада је био значајан рударски центар. 

Статус града је добила 1943. године, а током 50-их су распуштени логори. Град је доживио експанзију током 70-их и 80-их година прошлог вијека. Воркута је била симбол совјетске индустријске моћи и снабдјевала је угљем читав Совјетски Савез. Ипак, почетком XXИ вијека дошло је до затврања рудника због високих трошкова. Од тада је Воркута један од градова са највећом стопом смањивања популације у читавој Русији.

Због недостатка посла, град су напустиле десетине хиљада људи. Бројни стамбени и јавни објекти су напуштени, али одолијевају зубу времена кроз једну веома необичну слику – оковани ледом. Поједина степеништа изгледају као да се на њих обрушила лавина, а зидови, плафони и намјештај су прекривени ледом.

Некадашње радничко насеље Северни је у прошлости врвело од људи, а данас присуство оних најистрајнијих можемо примјетити кроз понеки димњак из кога излази дим. Ово напуштено радничко насеље изгледа као да је замрзнуто у времену прије скоро пола вијека.

Воркута је само један у низу градова који су доживјели нагли економски и популациони раст, а затим и вртоглави суноврат у тишину и пустош.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана