Рио де Жанеиро - град самбе

Јелена Бјелица
Рио де Жанеиро - град самбе

Бразилски град Рио де Жанеиро са својим дугим плажама, благом климом и обилном тропском вегетацијом проглашен је прије неколико дана за објекат свјетске баштине.

Знаменити симболи Рија, познати у цијелом свијету који чине јединствени пејзаж - брдо Глава шећера, статуа Христа Спаситеља, плажа Копакабана и величанствен поглед на залив Гуанабара, били су довољан аргумент за одлуку Комитета за свјетско насљеђе.

РИО ДЕ ЖАНЕИРО ЈЕ највећи бразилски град са четири милиона становника. Често га називају најљепшим градом на свијету.

То је запањујући град контраста. Изнад златног пијеска и океана уздижу се стрме гранитне планине, колонијалне зграде "угњездиле" су се међу модерним стакленим небодерима а бујна вегетација допире све до густо насељених централних дијелова града. То је град плажа, фудбала, самбе и карневала.

Једна од највећих атракција је Глава шећера, стијена висока око 700 метара која се вертикално диже изнад града.

На врху друге стијене, Корковадо, налази се 38 метара висок кип Исуса Христа. Панорама Риа најбоље се види с ова два мјеста. Не посјетити ове двије знаменитости значи не видјети Рио у свој величини и љепоти.

ГРАД ЈЕ ПОЗНАТ И ПО 35 километара дугој пјешчаној плажи Копакабана која је намијењена масовном туризму и домаћим, најчешће сиромашним слојевима.

Друга најпознатија плажа Риа је Ипанема, "резервисана" за припаднике бразилског високог друштва.

Ипак највећа  позната туристичка атракција је познати карневал. Највећи је на свијету и без прекида траје седам дана и ноћи. Људи из цијелог свијета долазе у Рио како би осјетили чаролију маскирања, музике, плеса, забаве… По броју учесника, раскоши костима и даноноћним свечаностима карневал у Риу је без премца у свијету. Врхунац свечаности је поворка живописно украшених кола с припадницима школа самбе.

У РИЈУ СЕ НАЛАЗИ највећи фудбалски стадион на свијету – Маракана. Изграђен је за Свјетски куп 1950. године а може да прими око 200.000 гледалаца.

На подручју града Рија смјештене су и двије прашуме па се тако овај град сматра посебним и ради његових природних љепота.

У овом граду живи се "пуном паром" и заправо није уопште намијењен људима који се воле одмарати и љенчарити, већ онима којима су искључиво забава, уживање на прекрасним плажама и луди ноћни проводи на првом мјесту.

Изласци уз ритмове самбе у клубовима, гостољубиви домаћини, град препун богатих и славних оно су што овај град нуди.

Историја

Залив Гуанабара је мјесто гдје су се први пут искрцали јануара 1502. године португалски морепловци и мислећи да су открили делту велике ријеке која се улива у океан, назвали га Рио де Жанеиро - јануарска ријека.

Град је имао изглед колонијалне провинције све до почетка 20. вијека када се коначно приступа изградњи широких градских авенија и подизању палата.

Иако је од 1960. престоница Бразила премјештена из Рија у Бразилију, Рио је био и остао културни епицентар земље.

УСЛУГА                                                                                 ЦИЈЕНА

Повратна авионска карта                                                     од 2.500 КМ

Вожња жичаром до Главе шећера                                                 8 КМ

Хотел са три звјездице (један дан, пун пансион)                    од 200 КМ

Ручак са предјелом                                                               од 45 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана