Римини - град за туристе

Јелена Бјелица
Римини - град за туристе

Град Римини смјештен је на прелазу из централне ка сјеверној Италији, на ободу Падске низије, на мјесту гдје се равница спаја са Јадранским морем и крајње сјевероисточним обронцима Апенина.

Он је један од највећих градова на западној обали Јадрана, а кроз њега протичу и двије мање ријеке, које се ту уливају у море - Маречија и Ауза.

РИМИНИ ЈЕ ПРИЈЕ СВЕГА познат као туристичко љетовалиште, које је чувено по бројним уређеним плажама и бројним могућностима ноћне забаве. Зато је незаобилазно одредиште младих,  а на његове дуге плаже се током августа сјати на хиљаде туриста.

Ла Марина је 15 километара дуг низ мањих пјешчаних плажа, главни разлог због којег туристи долазе у Римини.

Ривијера Риминија је међу најбоље опремљеним у свијету - сунцобрани и лежаљке, кабине, тушеви, барови с музиком, спасиоци, терени за одбојку на пијеску, електричне педалине, скутери, као и неколико мега великих аква паркова само су дио понуде.

ГРАД ИМА И ИСТОРИЈСКИ центар и бројне знаменитости које обавезно треба обићи. И поред тога што је жестоко бомбардован током Другог свјетског рата, стари град је темељно обновљен.

Један од симбола Риминија је Тиберијев односно Августов мост преко ријеке Марекије који се састоји од пет полукружних лукова ширине око осам метара. Грађен је од 14. до 20. вијека од камена из Истре.

Августова капија (Arco d'Augusto), најстарији је преживјели римски славолук на свијету. Подигнут је 27. године старе ере, а њиме је обиљежена реконструкција посљедње дионице пута Виа Фламина (Рим - Римини), у част Октавијана Августа.

ОБАВЕЗНО ТРЕБА ВИДЈЕТИ и Храм Малатеста (Tempio Malatestiano) из 14. вијека који локално становништво  најчешће зове Il Duomo. Фреске у овој цркви највјероватније су дјело Ђота. Црква је првобитно била посвећена Светом Франческу, а ново име је добила у 15. вијеку по племићу Сигисмунду Малатести који је наручио реконструкцију.

Ту су и амфитеатар из другог вијека, који величином може да се мјери са највећим римским амфитеатрима, Црква мученика Светог Ђулијана из 16. вијека, позната по слици Ђулијана коју је израдио венецијански ренесансни сликар Paolo Varonese, Palazzo dell'Аrengo e del Podesta …

ЦИЈЕЛИ РИМИНИ ОКРЕНУТ је љетном туризму, и све је прилагођено туристима, тако да на сваком кораку има барова и ресторана. Храна је одлична, а атмосфера крајње опуштена.

Римини има више од 1.000 хотела, тако да је смјештај веома лако наћи, а избор је заиста велики и прилагођен сваком укусу и џепу.

Историја

Прије настанка римске колоније у подручју Риминија живјели су Етрурци, Умбри, Грци и Гали. Гали су насељавали те крајеве од шестог вијека прије нове ере, а Римљани су 268. године прије нове ере ту основали колонију Ариминум. Након што је овдје прешао ријеку Рубикон, Цезар се легијама обратио на форуму Риминија. Римини је привлачио пажњу више римских царева, као што су Октавијан Август и Хадријан. Тада су саграђени Августов славолук, Тиберијев мост и амфитеатар. У средњем вијеку ту су изграђене бројне цркве и развијала се умјетност, тако да је била посебно позната у 14. вијеку Риминијска школа.  Град се веома развио послије Другог свјетског рата.

УСЛУГЕ                                                              ЦИЈЕНЕ

Ноћење у хотелу с три звјездице (с доручком)  од 90 КМ

двије лежаљке и сунцобран                            од 20 КМ

вода (0,5л)                                                             од 1,2 КМ

кафа                                                                       од 2 КМ

ручак                                                                       од 30 КМ

аутобуска карта   (важи 60 минута)               2,4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана