Рига - центар Балтика

Јелена Бјелица
Рига - центар Балтика

Рига је главни и највећи град Летоније, али и главни културни, образовни, политички, финансијски, комерцијални и индустријски центар Балтика.

Архитектуром не заостаје за најљепшим европским престоницама - стари град је препун улица и тргова, њемачких зграда из 16. и 17. вијека, са изрезбареним украсима и статуама. Свака фасада је јединствено умјетничко дјело.

У Риги се налази мноштво институција вишег и високог образовања, укључујући и Универзитет Летоније, а ту је и летонски парламент, док се резиденција предсједника налази у Ришком дворцу.

Стара Рига налази се на UNESCO-вој листи свјетске баштине.

УПРАВО У СТАРОМ дијелу града налази се највећи број знаменитости. Једна од њих је Ришки дворац, подигнут 1330. године као резиденција старјешине Ливонског одреда. Првобитна зграда је срушена 1448. и у сљедећим деценијама реконструисана је неколико пута. У комплексу се налази неколико музеја.

Симбол града је величанствена црква Светог Петра, заштитника града, која је шест пута рушена и обнављана. Један је од најбољих примјера средњовјековне црквене архитектуре у балтичкој регији.

Обавезно треба видјети и Мачију кућу, као и Кућу црноглавих, ружичасту зграду са фасадом украшеном мушким фигурама.

НАРОЧИТО СУ ПРИВЛАЧНА архитектонска остварења чији је творац Михаил Ејзенштајн, који је у фасаде уграђивао керамичке плочице, аркаде украшавао грбовима, а кровне вијенце декорисао маскама.

Кућа три брата је палата састављена од три цјелине грађене стиловима три епохе.

Обавезан је и обилазак Барутне куле, једне од кула које су формирале некадашње градско утврђење. У њој се налази врло занимљив и обиман изложбени материјал.

ЈОШ ЈЕДАН, ТАКОЂЕ СТАРИ дио Риге украшавају куће отмјених фасада, пастелних боја, украса и детаља. Грађене су у њемачком југенд-стилу.

У новом дијелу града доминира стаклено-бетонско насеље са високим и коцкастим зградама равних фасада и облакодерима са ултрамодерном зградом Шведске банке.

Рига нуди и прилику за добар шопинг.

Историја

Рига се налази на мјесту античког насеља Лива, старог финског племена, на ушћу ријека Даугаве и Ридзене.

Град Рига основан је 1201. године и током идућих 800 година био је под њемачком, пољском, шведском и руском влашћу. Темељи модерне Риге постављени су у вријеме њемачких трговаца и крсташа, који су долазили у Летонију крајем 12. вијека.

УСЛУГЕ                                                              ЦИЈЕНЕ

Ноћење са доручком (хотел са три звјездице)     од 66 КМ

Тродневни аранжман   (авионски превоз)           од 800 КМ

Ручак                                                          од 2 КМ

Пиће                                                           од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана