Рај за бизнисмене, без криминала и незапослених

данас.рс
Рај за бизнисмене, без криминала и незапослених

Дјевичанска острва су поприлично магловит појам чак и за просјечно образованог човјека: тешко их је наћи на стандардним географским картама. Поређења ради, то је као када би просјечни Американац на карти Европе тражио Бабушницу.

Острва се налазе шездесетак миља источно од Порторика и 1.100 километара југоисточно од Флориде. Ту живи тек нешто више од 30.000 становника. Дјевичанска острва сачињава стотињак малих острва разасутих у Карипском мору. Четрдесет острва је под заштитом британске круне, док је 60 преосталих под патронатом САД.

Американци су 1917. године купили ова острва за пет милиона долара у злату.

Америчка Дјевичанска острва данас су туристички рај, док су британска острва израсла у царство офшор бизниса, односно у јединствени азил свјетског финансијског криминала. Овдје се окупио крем бијелосветских финансијских манипулатора са свих пет континената. На острвима је регистровано невјероватних 380.000 међународних компанија, а тај број свакодневно се увећава. Посебан шарм ових острва у томе је што је власницима ових компанија немогуће ући у траг. Локалне власти не интересује ко су стварни власници тих компанија. Фирма се на Дјевичанским острвима "оснива" за мање од пет минута. Оне које мрзи да 35 сати лете авионом до ове карипске недођије, а присиљени су да збрину капитал, фирму могу да оснују и телефоном.

Локална власт гарантује потпуну анонимност сваком бизнисмену. Мада је опште познато да су Дјевичанска острва царство сумњивог новца, локалне власти непрестано истичу како је "борба против међународног финансијског криминала главна одредница владине политике". Локалцима је једино важно да се уредно измирују мјесечни "трошкови одржавања" у износу од 500 до 700 долара, што је, када се све сабере, више него солидан приход за двадесетак хиљада становника, колико их живи на највећем острву Тортола и главном граду Род Тауну. Само по том основу - дакле, ни лук јели ни лук мирисали - локалне власти годишње инкасирају више од 150 милиона долара. Зато и не помишљају да уводе порезе. Највише новца ипак доноси туризам, који је у великој експанзији.

Овдје нема незапослених. Сви раде и по неколико послова. Нема ни криминала. У локалном затвору има мјеста само за двојицу преступника које викендом избацују из затвора јер нико неће да их чува. Доскора су о реду и миру на острву бринула два полицајца. Сада их је због развоја туризма двадесетак. Један од тежих преступа на Девичанским острвима је пушење на јавном мјесту. Неупућеног госта то задовољство може да кошта и до 500 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана