Пут у прави Изгубљени свијет ФОТО

Б92
Пут у прави Изгубљени свијет ФОТО

Колико смо пута гледали филмове о различитим невјероватно лијепим изгубљеним свјетовима, ни не слутећи да се један такав заиста налази на нашој планети и носи баш такво име - Изгубљени свијет.

Тамо гдје Индијски океан запљускује југозападну обали Мјанмара, расуто је чек осамсто острва која заједно чине архипелаг Мергуи. Плаже без отисака стопала која пресјецају песак, тишина без људске граје која пара ваздух, све то чини дио јединствене атмосфере предјела познатијег као Изгубљени свијет.

Становници Изгубљеног свијета познати су као „морски Цигани", иако је право име њиховог племена Мокен. И док се свијет спрема да открије Изгубљени свијет, Мокени могу изгубити свој кутак планете са којим воде непрестану, исконску битку.

На посљедњој граници азијског туризма, Мокени покушавају да сачувају јединствени свијет природе у ком живе, али се боре и за свој живот, јер је свакодневица у Изгубљеном свијету све тежа.

"Прије нам је било много лакше да зарадимо новац, да уловимо нешто из мора. Могли сте лако да напуните кофу рибом. Али сада је наш живот све тежи и тежи", прича рибар Аунг Сан док прави паузу од рада у хладу палме на Острву 115. Са њим ту живи још двадесетак становника острва, мушкараца, жена и дјеце.

Они су угостили АП-овог новинара Дениса Д. Греја и фоторепортера Алтафа Квадрија и пустили их да са њима проведу протекли фебруар.

Изгубљени свијет, изолован од стране владе Мјанмара, са само једним хотелом, био је заштићени предео недоступан за туристе сво до 1996. године. Упитан да ли је спреман да прихвати туристе, Сан одговара:

"Не желимо да живимо ни са Бурманцима, а ни са другим људима. Желимо да живимо сами."

Ипак, услијед све тежих услова за живот, они су пристали да у договору са новом владом Мјанмара приме већи број туриста. Прошле године примили су око 2.000 гостију, што је једва нешто више од два госта по острву, на годишњем нивоу.

У септембру је једна агенција довела јахту богатих Руса који су издвојили позамашне своте новца не би ли доживели искуство попут Робинзона Крусоа. Али министар туризма Мјанмара Хтај Аунг тврди да ће убудуће водити рачуна о туристима, али и племенима као што су Мокени, како би уз профит сачували и њихову свакодневницу.

Погледајте како изгледа њихов Изгубљени свијет и уживајте макар и у фотографијама које је Алтаф Квадри забиљежио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана