Пруга Краљевине Србије као инспирација Агате Кристи

Новости
Пруга Краљевине Србије као инспирација Агате Кристи

Списатељица се налазила међу путницима који су били заробљени на жељезници Краљевине Србије, што је касније послужило као мотив за чувени роман.

Нова ексклузивна жељезничка туристичка траса која је полазила из Лондона преко Београда до Цариграда и мала незгода која се догодила на шинама Краљевине Србије, инспирисала је Агату Кристи да напише једну од њених чувених прича.


Рекламни слоган француске жељезничке компаније „Нова рута преко Лондона, Париза, Минхена, Беча, Будимпеште, Београда (кроз Земун) до Константинопоља" првукао је познату списатељицу детективских романа и она се упустила у необичну авантуру до егзотичног оријента - преко данашње Србије.

Наиме, воз којем је путовала био је заробљен у снијегу! Огромни наноси сни ега зауставили су путнике до Цариграда на читава два дана и двије ноћи.

Агата Кристи је гледала кроз прозор свог купеа, видјела је само снијег, пустош и безнађе. Управо на том мјесту рађа се нова идеја за писање романа „Убиство у Оријент Експресу", а нова пруга Краљевине Србије постаје главно мјесто убиства, али и велика мистерија за детектива Херкула Поароа.

Мала историја железничке станице Земун

Многи не знају да је нова пруга која је повезивала Балкан са Европом, односно Београд са Земуном, пролазила поред хотела „Југославија" у Булевару Николе Тесле. Наиме, послије добијене независности 1878. године Краљевина Србија била је у обавези да сагради пругу Србија - Аустроугарска ради добрих трговачких односа.

Пруга је отворена 1884. године, а жељезничка станиза Земун била је прва станица Европе у којој је приспио воз из Београда. Први путник који се возио тим возом на траси Београд-Земун био је краљ Милан Обреновић.

Споменик у знак сећања на некадашњу железничку станицу

Становници Београда, Земуна и мало старији путници памте ову жељезничку станицу до седамдесетих година прошлог вијека када је она званично укинута и премјештена. На њеном мјесту данас се налазе многе вишеспратнице са којима се граничи Земун и Нови Београд. У спомен на ову станицу поред хотела „Југославије" на врху малог брда на којем се дјеца играју свакодневно са својим кућним љубимцима, могу се видјети пет стубова и пар метара жељезничких шина.

Стубови који служе као споменик, некада су били носећи стубови жељезничке станице Земун. Иако жељезничка станица није тачно пролазила преко тог брда, споменик који се сада налази на њему служи сјећању, али и за многе друге који нису били путници средином двадесетог вијека, представља мистерију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана