Прште казне на омиљеним српским плажама

Курир
Прште казне на омиљеним српским плажама

ТАСОС - Борба грчке владе против оних који злоупотребљавају плаже и незаконито злоупотребљавају оно што није наведено у лиценцама које су добили за пословање или пак послују без дозволе, довела је до провјере више од 20.500 фирми разних категорија у јулу и августу.

У региону Кавале, који обухвата острво Тасос, веома популарну код српских туриста, размотрено је 730 жалби, при чему су надлежни прегледали осам плажа (од којих су три на Тасосу) на које је поднијето 500 притужби. Укупно су изречене казне у износу од 8,5 милиона евра.

У Додеканезу, који обухвата Родос, размотрене су 973 жалбе, а инспекције су само на острву Родос написале казне у вриједности вишој од 1,25 милиона евра.

У седам региона у земљи који су контролисани највише кажњених предузећа су у Кефалонији, Додеканезу и Ираклиону (Крит).

Грчка влада је почетком године покренула програм "Моја обала" како би свеобухватно ојачала заштиту плажа. Од 2024. године закон наводи да предузећа која закупљују приобална подручја морају да пристану на посебне захтјеве који омогућавају јавности потпун и несметан приступ плажама, обали и мору.

Казне за ометање слободног приступу плажама крећу се се од 2.000 до 60.000 евра. У грчком уставу је записано да јавност има право на слободан и неограничен приступ свим плажама у земљи.

Потенцијално нелегалне фирме и кршење правила сви могу да пријаве преко апликације "МиЦоаст". Медутим, већина садржаја апликације тренутно је само на грчком, али вјерујемо да ће ускоро бити на више језика, па и на српском, што да не, пише Курир. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана