Прослава у златном Прагу

Данијела Стоканић
Прослава у златном Прагу

Престоница Чешке или Златни град је мјесто које не треба пропустити нарочито у вријеме новогодишњих празника. Звук куцкања чаша при здравици, дивне прославе, одбројавања посљедњих секунди старе године на градским трговима и улицама и величанствени ватромети само су неке од чаролија које Праг нуди за испраћај старе године.

Све су бројнији туристи који посјећују овај град, нарочито због тога што је могуће наћи релативно јефтине аранжмане.

На обалама ријеке Влтаве већ више од хиљаду година својом љепотом и шармом Праг привлачи путнике из свих крајева свијета. Прекрасна стара градска језгра због своје љепоте уврштена су на попис UNESCO-ове баштине, а бројне уличице којима ћете лутати препуне су барова, ресторана и старих кафана које и чине дух Прага.

Док су атракције широм земље углавном доступне током летње сезоне, Праг привлачи туристе током читаве године. Периоди када је Праг нарочито на удару туриста су Божић и Нова година. Ако вам не смета хладноћа и периодични налети смога, током зиме празних хотелских соба има на претек, а Праг под снијегом је незабораван.

Упућени кажу да је приликом обиласка овог града најбоље кренути од Трга светог Вацлава, који носи име заштитника Прага и чијим простором као чувар доминира зграда Националног музеја. Трг посебно импресивно изгледа ноћу.

Прије него што се спустите на Староградски трг, посјетите Јосефов, јеврејску четврт, најпознатију по својим живописним синагогама, а послије њеног обиласка ето вас у Староградском тргу. Ово је вјероватно и најљепши дио Прага, који одише посебном атмосфером. Ту се још налазе Градска вијећница и црква Светог Николе. Ту је и Астрономски сат, око којег се сваког пуног часа одвија мала представа.

Незаобилазан је и Карлов мост, који је име добио по најпознатијем краљу Карлу Четвртом. Шетња овим мостом је дословно шетња кроз историју.

Чешка је земља пива, а то се може видјети и из велике понуде пивница у Прагу, гдје се може одлично јести и пити по веома ниским цијенама.

Луксузна тераса

Иако је пиво чешко пиће број један, вино се производи и воли у тој земљи већ хиљаду година. Нема бољег мјеста да проучите чешке винске карте од "Виничнí Алтан", мале пагоде која се налази у срцу виле из 19. вијека. Тераса нуди спектакуларан поглед на град и винограде, а на том мјесту дјелује да сте миљама далеко од пивара у центру.

Услуге                                                    Цијене

Превоз и смјештај за пет дана      200 КМ

Ручак у ресторанима                        20 КМ

Сок                                                        10 КМ

Пиво                                                      10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана