Проклето острво данас рај за сурфере, а прије 200 година однио 100.000 живота

dnevnik.hr
Проклето острво данас рај за сурфере, а прије 200 година однио 100.000 живота

Индонезијско острво Сумбава данас је познат као рај за сурфере, али прије 200 година био је мјесто једне од најразорнијих природних катастрофа у историји, вулканске ерупције која је уз мноштво мртвих измијенила и климу широм свијета.

 

Сумбава је проклета, кажу мјештани. Дух покојног краља опсједа острво и мами становнике у џунглу да више не виде свјетло дана.

По причама, краљ не може наћи мир како је вулкан Тамбора еруптирао прије 200 година и уништио његово краљевство пуно злата и осталог блага.

И док се о појави духа може расправљати, катастрофална ерупција документована је у историји. Након вишедневних мањих подрхтавања, Тамбора је 10. апирла 1815. еруптирала пуном снагом и изазвала најсмртноносију еурпцију вулкана до данас, преноси dnevnik.hr.

Горњи дио 1300 метара високог вулкана напросто је експлодирао и десеци хиљада људи изгубили су животе под магмом и осталим стијенама.

Острвска села остала су покопана под метрима пепела. Пратећи цунами разорио је обалу стотинама километара уоколо. По процјенама, погинуло је око 100 хиљада људи.

Честице пепела и 400 милиона тона сумпорних плинова завршило је у атмосфери те је, ширећи се свијетом, промијенило климу.

Идућа, 1816. позната је као “година без љета” јер су густи тмурни облаци закрили Сунце. У Евуропи је избила глад јер је жетва пропала, а љетина сагњила.

Недуго послије амерички фармери почели су масовну селидбу на запад због погоршања временских прилика на истоку. Испрва нико није знао што је узрок томе. Телеграфа још није било, а вијести до Европе путовале су мјесецима.

Чак ни Азијати нису знали много.

“Експлозија се чула 1500 километара западно од Суматре”, записао је 1850. британски геолог цитирајући тадашњег гувернера Британске Јаве Стамфорда Рафлеса.

Они који су чули експлозије у даљини припремили су се за обрану, мислећи да је у питању артиљеријски напад.

Ствари су биле посве другачије 70 година послије, кад је такође у Индонезији ерумпирала Кракатоа. Глобални учиници нису били тако тешки, а свијет је за еурпцију сазнао готово одмах и до данас је она много познатија од Тамборе, и даље активног вулкана који се посљедњи пут “јавио” 1967. године.

Постојање богатог краљевства с почетка приче упитно је, иако су 2004. геолози Харалдур Сигурдсон и Левис Абрамс пронашли село на падинама вулкана, три метра испод површине.

“Можда ће Тамбора постати Помпеји истока”, записао је тада Сигурдсон. Геолози су пронашли поугљењено тијело жене с ножем у руци те бронзане здјеле и лонче. Слично је било у Помпејима, мјесту закопаном под пепелом послије ерупције Везува 79. године, које је откривено тек у 18. вијеку.

Данас је мало доказа о наводном богатству на острву. Већина од 1,5 милиона становника живи од пољопривреде и рибарства.

Туристи острво заобилазе. С оближњих Балија и Ломбока организирају се излети, али се туристе обично изравно води у Национални парк Комодо, гдје живи Комодски варан, највећи гуштер на свијету.

Индонезијске власти настоје привући госте описујући острво као рај за пустолове, сурфере, љубитеље дивних плажа и оне који желе искусити аутентичну културу.

Сутра, на двјестоту годишњицу катастрофе, посјетиоци ће бити. Организоваће се службена комеморација на којој ће бити и индонезијски предсједник Јоко Видодо, али и мимоходи и фолклорни наступи разних оточних етничких скупина. Изнад њих, све ће посматрати Тамбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана