Прича о посљедњој вјештици у Европи мамац за туристе

Б92
Прича о посљедњој вјештици у Европи мамац за туристе

Један швајцарски музеј посветио је свој простор „посљедњој убијеној вјештици у Европи" Ани Голди. Скоро два вијека је морало да прође да локалне власти сперу љагу с имена ове несрећне жене.

У кули Хангитурм у Гларусу прошле недјеље свечано је отворен музеј посвећен Ани Голди, који ће се, осим њеним ликом и дјелом, бавити и другим темама, укључујући и заблуде о вјештицама, али и снагу Швајцарске у тренутку њене смрти.


Прича о Ани Голди је веома интригантна и дирљива. Новинар и адвокат Валтер Хаусер, који је понајвише помогао да се скине љага с њеног имена, истиче да је управо Ана разлог због којег туристи посјећују овај град у источној Швајцарској. Како каже, њена прича садржи све што је потребно – љубав, моћ, интригу и смрт.

Ана се родила у сиромашној породици у октобру 1734. године. У 31. години је затруднила, али током прве ноћи живота беба се угушила и преминула. Оптужена је да је убила своје дијете након чега је стављена на стуб срама.

Побјегла је у Гларус, гдје је пронашла посао код богатог земљопосједника, а тамо је започела везу са његовим сином и добила ванбрачног сина. Пошто није била у могућности да задржи бебу, Голди је прихватила посао служавке у кући локалног судије Џоана Џејкома Шудија. Недуго пошто је започела нови посао, једна од судијиних ћерки нашла је иглу у свом млијеку. Голди је прихватила кривицу и напустила посао. Само 18 дана након што је напустила област, судијина ћерка је тврдила да је почела да повраћа игле.

Јавност је вјеровала да је Голди проклела дјевојку, па је судија наложио да се Ана ухапси. Неколико чланова судијине породице свједочило је против ње. Сматрајући да је вјештица, везивали су јој камење око ногу и терали је да призна. Под притиском, тачније у боловима, она је то и урадила, а убијена је 1782. године.

Иако је и тада то била скандалозна одлука за државу попут Швајцарске, тек 2008. године парламент Гларуса је скинуо љагу с имена несрећне жене. Недавно пронађени докази сугеришу да је судија заправо имао аферу са Аном, што би у то вријеме јако нарушило његов углед, па се претпоставља да је имао добар мотив да је убије.

Музеј посвећен Ани Голди биће отворен од априла до октобра, тачније од сриједе до петка у време између 13:30 и 18часова, а карта ће коштати 10 франака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана