Празник цигаре на Куби

Aгенције
Празник цигаре на Куби

Хавана - Уз обиље дима продорног мириса, аплауза, смијеха и вике, али првенствено "винстонки", стандардних кубанских цигара дугих 7 инча (17,8 центиментра), одржана је једна од најзанимљивијих манифестација на овогодишњем фестивалу цигаре у Хавани.

Како преноси АП, више од 450 љубитеља цигара учествовало је на такмичењу "стварања најдужег пепела".

"Обожавам ово. За мене је то као одлазак на ходочашће, осјећам се као дијете у продавници играчака. Заиста је узбудљиво", казао је Аргентинац Флавио Ланфреди.

Током надметања учесници су испуштали облаке густог дима и опрезно држали своје цигаре како би сиви пепео остао што дуже нетакнут.

Заваљени у удобне кожне фотеље око столова са мноштвом пепељара, упаљача, чоколадних бомбона и чаша кубанског рума, такмичари су се трудили да не испусте ни грам пепела.

Многима је, попут поменутом Ланфредију, пепео пао прије него што су испушили половину цигаре.

"Било је прилично стресно и мало ми се врти у глави", казао је Кубанац Андрес Еспиноса, један од малобројних којима је пошло за руком да се квалификују за титулу.

Иако ће побједник бити проглашен нешто касније у току дана, мало је вјероватно да ће неко надмашити подвиг Оливије Тери, такође са Кубе, која је свој "сер Винстон" попушила до самог краја, направивши пепео дуг 6,6 инчи (16,7 центиметра).

"Сер Винстон" је дебељушкаста цигара богате смеђе боје, направљене од уроланих листова дувана из западне провинције Пинар дел Рио, колевке кубанске индустрије дувана. Названа је у част некадашњег британског премијера Винстона Черчила, који је пушио између 8 и 10 цигара дневно.

Куба, која важи за пушачки рај и дом најквалитетнијих листова за цигаре, отворила је у сриједу овогодишњи, 15. "Хабано фестивал". На прослави која ће трајати до недјеље, очекује се око 1.500 посјетилаца из 80 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана