Позив туристима да дођу у бисер који нема цијела Европа

Срна
Позив туристима да дођу у бисер који нема цијела Европа

САРАЈЕВО - Национални парк "Сутјеска", који нуди несвакидашње нетакнуте љепоте природе са прашумом Перућица, је бисер који нема цијела Европа и "корона фри зона", из које позивају све људе да дођу и доживе бројне садржаје.

Директор Националног парка "Сутјеска" Александар Ковач рекао је да овај национални парк још није довољно искориштен и овај бисер Републике Српске треба да постане бренд препознатљив не само у Српској и БиХ, већ и у цијелој Европи и свијету.

Ковач је данас у Сарајеву, гдје је промовисана културна и природна баштина Националног парка "Сутјеска", који нуди несвакидашње нетакнуте љепоте природе са прашумом Перућица, једином сачуваном прашумом у Европи, и представља бренд не само Републике Српске, већ и Европе, најавио да ће учинити све да потенцијал овог бисера буде адекватно искориштен и заузме мјесто које му припада.

Он је рекао да ће се настојати да смјештајни капацитети у Националном парку "Сутјеска" буду завршени у цијелости до краја године и по могућности да буду дуплирани у односу на тренутни потенцијал, те да ће гости у хотелима и ресторанима моћи да конзумирају домаћу кухињу.

Ковач је навео да се за боравак у Националном парку "Сутјеска" могу користити ваучери Републике Српске, те да се нада да ће важити до краја године.

Стручни сарадник за туризам Невена Нововић истакла је да је у доба пандемије вируса корона овај национални парк "корона фри зона" и додала да се у тој оази може наћи све што је потребно да се организам заштити од вируса корона, очисти и буде здрав.

"Већина наших запослених је вакцинисана. Налазимо се на више од 16.000 хектара квадратних, тако да је то изузетно велика површина без гужви, са нетакнутом природом. Позивамо све да дођу код нас јер толико тога имамо да понудимо - бројне туре, обиласке подручја и смјештај", нагласила је Нововићева.

Она је истакла да је акценат на прашуми Перућици, која је јединствени бисер БиХ, али и Европе.

"То је посљедња сачувана прашума у Европи - наша плућа Европе, како је са правом зовемо, апсолутно нетакнута, без икаквог утицаја човјека. И туре су искључиво могуће уз пратњу водича из Националног парка жСутјескаж управо због тога што морамо да чувамо тај разноврстан екосистем", навела је Нововићева.

Она је рекла да је ту и меморијални комплекс Битке на Сутјесци, на основу којег је и настао Национални парк, али и највиши врх у БиХ Маглић и језера Зеленгоре, те да посјетиоцима сигурно треба више дана да се све ово види.

"Викенд-аранжман у трајању од два-три дана за почетак је такође прихватљив", додала је Нововићева.

Када је ријеч о смјештајним капацитета ту су хотел "Младост" са око 150 лежаја, апартмани у вилама "Волујак" и "Маглић" са око 30 лежаја, павиљон "Омладински парк", те планинске куће /катуни/ на Зеленгори и Пријевору.

Ту се налази и базен, односно језеро, од 16.000 метара квадратних и комплетни рекреативни комплекс.

"Понуда је заиста разноврсна и изузетно је прихватљиво за све узрасте, а прихватљиво је и са финансијске стране, прилагођено је свим категоријама становништва гдје свако може да пронађе нешто за себе", тврди Нововићева.

Она је рекла да чекају одобрење због епидемиолошких мјера за одржавање традиционалних манифестација као што су "ОК фест" и Ауто-мото рели, те да се нада да ће бити могуће њихово организовање макар у неком мањем обиму.

Промоција Националног парка "Сутјеска" у Сарајеву трајаће још два дана, а и током цијеле сезоне да упознају грађане о свим садржајима и производима које нуде.
/крај/жд/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана