Порторож - лука ружа

Данијела Стоканић
Порторож - лука ружа

Порторож је градић у словеначком приморју са свега 3.000 становника, али је један је од највећих туристичких центара у Словенији. Назив је добио по италијанској ријечи порторосе што значи лука ружа.

Појам здравља и љечилишта одувијек је везиван уз порторошки крај. Благотворно дјеловање морске воде и соли били су познати још у 13. вијеку. Салинитет и природно богатство фанго блатом подстакли су развој туризма у Порторожу.

ПОРТОРОЖ ЛЕЖИ У Пиранском заливу, административно припада оближњој општини Пиран и истинско је туристичко насеље с бројним хотелима, луком, коцкарницама, ноћним клубовима, спортским теренима, али и малим међународним аеродромом.

Ту је и разноврстан избор уређених плажа - од пјешчаних, преко травнатих, до камених и бетонских. Велика је и понуда базена са сланом и слатком водом, на отвореном и у затвореним просторима.

Порторож нуди богат туристички програм, много анимација, како за најмлађе, тако и за оне старије. Културни програм је такође богат.

ОВАЈ ГРАД ЈЕ ЕЛИТНА историјска дестинација, спој модерног и традиционалног и оличење контраста архитектуре модерног љетовалишта и сликовитих села у залеђу, као и оближње солане.

У тим селима туристи могу да осјете некадашњи начин живота мјештана, а могу и да присуствују догађајима посвећеним изворним локалним обичајима и традиционалним производима, попут дана блитве и маслиновог уља, бијелог лука и вина.

КО ОДЛУЧИ ДА љетује у Порторожу, не смије да пропусти прилику да посјети Постојнску јаму и ергелу Липица.

Туристи би требало да виде и Музеј солинарства смјештен у једној од традиционалних кућа у којима су некада живјеле породице које би долазиле да раде на пољима соли. Со је порторошком крају више од зачина, она је симбол живота и један од фактора који су пресудно утицали на развој овог подручја као љечилишне дестинације.

ГРАД ЈЕ ПОЗНАТ и као конгресни центар због одржавања бројних семинара у салама које могу да приме и до 1.500 људи истовремено.

Увече Порторож показује своју посебну драж. Све је могуће: узбуђење у казинима, романтична вечера у ресторану или плес у дискотеци. Бројни хотели са четири и пет звјездица, који имају пријатан амбијент и нуде све видове забаве, налазе се на најбољим мјестима дуж обале.

Историја

Трагови насељености постоје већ од римских времена. Под Византију Порторож пада 538/589. године, а од тада слиједе стални напади Лонгобарда и Германа. Тако је читаво ово подручје доживјело велико цивилизацијско назадовање у седмом вијеку.

Потом се устоличила ранофеудална власт локалних грофова.

Насеље је до 19. вијека живјело као мало тежачко-рибарско насеље уз оближње солане, а од 19. вијека почиње развој купалишног туризма у Порторожу. Још у 19. вијеку Порторож је добио свој први хотел и термални центар.

УСЛУГЕ                                                                        ЦИЈЕНЕ

Апартман за 4-6 особа                                         од 230 КМ

Ноћење у хотелу са 3 звјездице                                    од 90 КМ

2 лежаљке+ сунцобран                                        од 30 КМ

Кафа                                                                     од 3 КМ

Ручак                                                                             од 30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана