Порторико - острво кула

Цвија Мркоњић
Порторико - острво кула

Порторико је најисточније острво из групе Великих Антила, а Сан Хуан је главни и најстарији град на њему те матична лука за многе крузере.

Сјеверни дио острва, богат историјом, у срцу крије Стари град који је под заштитом UNESCO-а, окружен зидинама и тврђавама које су подигли Шпанци у 15. вијеку.

Плаза де Армас је главни трг, а на њему стоје четири статуе које представљају годишња доба.

Зграде у Старом граду плијене пажњу ведрим бојама, цвјетним балконима и јединственим улазним вратима која су на свакој згради различита. Слику употпуњује плава калдрма за коју је камен набављен из Шпаније у 18. вијеку.

Изградња тврђаве Сан Фелипе дел Моро почела је у 15. вијеку, а са ње се пружа спектакуларан поглед на залив. Први светионик Порторика такође се налази ту, а стражарске куле Ел Мора су заштитни знак цијелог острва.

На врху градских зидина, гдје завршава улица Кале Кристо, налази се капела о чијем подизању свједоче бројне легенде у овом крају. Десно од капеле смјештен је парк голубова, а из парка се такође пружа поглед на залив.

Тврђава Сан Кристобал подигнута је у 17. вијеку, а на њој су сачувани и стари шпански топови. Са здања се пружа поглед на модерни дио престонице, а у тврђави се пролази кроз мрежу тунела који причају тајне прошлости.

Најљепши и најскупљи хотел у Старом граду је "Ел Конвенто" и прави је драгуљ шпанске архитектуре и дизајна. Некада је био самостан па се данас као сувенири могу купити минијатурне реплике хотела.

Занимљивости

Према попису становништва из 2010. године Сан Хуан, заједно са девет околних општина, имао је 2.478.905 становника, што је скоро половина становника Порторика.

Град је био домаћин важних спортских такмичења као што су Средњоамеричке и карипске игре 1966, Панамеричке игре 1979, Свјетско првенство у бејзболу 2009. и Специјалне олимпијске игре 2010. године.

Позната поп звијезда Рики Мартин рођен је и одрастао у Сан Хуану, а ту су на свијет дошли и одрасли филмски глумци Раул Хулија и Бенисио дел Торо.

 

Услуге    

Ручак                    30 КМ

Кафа           4 КМ

Сок             6 КМ

Смјештај     250 КМ

 

+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана