Порторико - чудо природе

Јелена Бјелица
Порторико - чудо природе

Шарм који посједује ово, треће по величини, карипско острво, прије свега може захвалити прелијепој природи, топлом Карипском мору и тропској клими, али и парама које америчка влада улаже у његов развој.

Порторико је тропско острво које има километре пјешчаних плажа, планине и долине невјероватних облика, те многа друга природна чуда.

НЕВЈЕРОВАТНО РАЗНОЛИКИ предјели овог острва напросто свакога омамљују. Сунчане плаже у унутрашњости прелазе у тропске прашуме. Само годину стари небодери дијеле острво са 300 година старим градовима и 1.000 година старим дрвећем.

Са више од 480 километара најљепших плажа на Карибима, великом кишном прашумом и шумом сувих кактуса, уз становнике надалеко познате по срдачној добродошлици, Порторико заиста има понешто за свакога. Тропска клима и стално љетно вријеме такође играју значајну улогу.

САН ХУАН, ГЛАВНИ ГРАД, модерна и отмјена престоница Порторика, измамљује потпуно одушевљење на лицима туриста.

Европска архитектура је свеприсутна, утицај Шпаније с јарким и разиграним бојама демонстрира се са сваке терасе и зграде.

Порториканци могу да се похвале и тиме да је њихов град други најстарији град који су открили Европљани. Налази се на сјевероисточној обали острва. Састоји се из старог и новог дијела. Сматра се да постоји око 400 грађевина од историјске вриједности.

ГРАЂЕВИНЕ КОЈЕ КРАСЕ улице Сан Хуана и привлаче многобројне туристе су тврђава Фелипе дел Моро, која је 1973. проглашена свјетском баштином и заштићена од стране UNESCO-а, катедрала Светог Хуана, која је из 19. вијека и Доминикански манастир из 16. вијека.

Уске и једва проходне улице сигурно су један од симбола Сан Хуана. Чисте су, уредне, препуне туриста и локалних становника.

Плаза Колон је симпатични трг препун уличних продаваца. На овом минијатурном тргу можете купити све од сувенира.

Поред мјеста Аресибо у једној котлини налази се планетаријум Аресибо с највећим радио-телескопом на свијету.

Историја

Порторико је открио Кристофер Колумбо на свом другом путовању 1493, чиме је постао дијелом шпанског посједа. Петнаест година касније Хуан Понсе де Лион је почео с колонизацијом острва, што је довело до истребљења Индијанаца и довођења робова из Африке. Годину касније, 1898, САД су анектирале Порторико. Током гласања 1967. и 1993. Порториканци су се изјаснили против независности и за наставак повезаности са САД.

УСЛУГЕ                                ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                             од 100 КМ

Ручак                                        од 60 КМ

Пиће                                         од 10 КМ

Кафа                                        од 5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана