Порто - Чар прошлог времена која не блиједи

Приредила: Весна Поповић
Порто - Чар прошлог времена која не блиједи

Порто је подједнако чувен по гастрономији, богатој архитектонској баштини, фудбалу, плажама, али и чињеници да је од назива овог града, који значи лука, изведен и назив државе Португалија.

Симбол града је галски пијетао који је први кукурикнуо и донио глас у луци да је град ослобођен од Мавара. Највећа знаменитост Порта је његово старо језгро, које је од 1996. године под заштитом UNESCO-а као свјетска баштина. Да бисте обишли тај бисер свјетске баштине, најбоље је да препјешачите главну трговачку улицу Свете Катарине, сиђете до ријеке Дуро, пређете гвоздени мост Луиша Првог и попнете се на тврђаву, одакле се град види као на длану.

Архитектура Порта представља спој медитеранске, маварске, иберијске и француске градње коју карактеришу витке зграде с малим прозорима и великим дрвеним вратима, уклијештене у уличице које све воде према ријеци. Дуро је дубока ријека која се кроз кањон, између два брда, пружа према океану. На њеним обалама, у центру града, распоређени су рибљи ресторани и бродице за ријечно разгледање, а на другој обали налазе се винарије чији је заштитни знак слатко-горко вино “порто”.

Чар прошлог времена оплемењују Градска катедрала и црква Клерижос, урађене у барокном стилу. Ту је и незаобилазна Стара берза, “Кућа музике”, Трг слободе и здање Универзитета. Модерне грађевине, гвоздени мост, метро и робне куће у функцији су старина, па заједно од Порта чине чаробни град. Околина Порта препуна је прелијепих пјешчаних плажа, а до многих могуће је стићи и јавним превозом. Најближа је Праија Оуриго, смјештена стотинак метара сјеверно од ушћа Дура у Атлантик. Лијепе и уређене плаже настављају се и ка сјеверу према рибарском мјестима Матосинхос и Повоа де Варзима, те на подручју Вила Нова де Гаије. Гастрономска понуда у другом највећем португалском граду великим дијелом се заснива на рибљим јелима. Бакалар се припрема на много начина и вјероватно је најчешћи оброк на јеловницима. Од месне понуде истичу се трипице, које су толико популарне да становници Порта имају надимак Трипичари.

Надимак

Надимак Трипичари становници Порта су стекли захваљујући својој пожртвованости и показаној љубави према отаџбини. Наиме, Порто је био једна од главних лука португалске морнарице. Током једне од морнаричких истраживачко-освајачких кампања домаће становништво одрекло се свога меса те је њиме снабдјело усидрену флоту. Себи су оставили само изнутрице - трипице. Јело се у Порту задржало до данас и постало је врло популарно.

 

ФК Порто

Фудбалски клуб Порто основан је 1893. године и један је од три велика фудбалска клуба Португалије, заједно са Бенфиком и Спортингом ЦП. Навијачи Порта се често називају “Портистас” или “Dragões” (Змајеви). “Естждио до Драгãо” (Змајев стадион) је елегантног облика, површине 21.000 метара квадратних са типичним португалским керамичким плочицама у бијелој и небоплавој боји. Стадион има капацитет од 50.106 сједишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана