Пореч - звукови и мириси

Јелена Бјелица
Пореч - звукови и мириси

Град Пореч носи титулу најпосјећенијег љетовалишта у Истри, па и у Хрватској. Он је омиљена дестинација за оне жељне добре забаве, а скоро свака његова улица љети пулсира животом.

ПОРЕЧ ОБИЛУЈЕ БОЈАМА, звуковима и мирисима, несебично их дијелећи са сваким посјетиоцем. На дужини од скоро 37 километара Поречке ривијере може се уживати у прекрасним обалама окупаним топлим морем, у којима се крију усамљене плаже за оне жељне медитеранског мира, богатој понуди спортских садржаја, великом броју ресторана и коноба, који ће одушевити свачије непце.

Пореч нуди обиље туристичких садржаја и разноврсност туристичких смјештаја. Хотели, апартмани и бунгалови, налазе се око двије најљепше увале - Плаве и Зелене лагуне.

ГРАД ЈЕ ПУН СТАРИХ и очуваних историјских споменика.
Еуфразијева базилика представља највреднији споменик културе у Поречу. Саграђена је на темељима раније тробродне базилике половином шестог вијека у доба бискупа Еуфразија, по коме је задржала име.

Комплекс Еуфразијеве базилике представља и свјетски значајан историјски споменик, што је 1997. године потврдио UNESCO, уврштавањем у свјетску културну баштину. Ту се одржавају бројне културне манифестације.

Ту је и Кућа два свеца, мала једноспратница у улици Светог Маура, саграђена у 14. или 15. вијеку у романичком стилу. Име је добила по двије камене рељефне фигуре светаца уз прозоре на спрату.

Кула са пет углова налази се на почетку централне улице, Декумануса, на улазу у староградско језгро. Подигнута је половином 15. вијека у готичком стилу, са рељефом млетачког лава на прочељу.

ВЕЛИКИ ХРАМ НАЛАЗИ се сјеверозападно уз Трг Марафор. То су остаци (дио зида и темеља) античког храма с почетка 1. вијека, за који се сматра да је био један од највећих у Истри. Нептунов храм се налази у парку западно од Трга Марафор.

У централној градској улици, Декуманус, налази се готичка палата са својим раскошним двоструким трифорама. Изграђена је 1473. године у стилу цвјетне готике. У том периоду своје историје Пореч је био дом богатих породица, које нису жалиле новац за градњу својих кућа у тадашњем модерном стилу, па је у граду остао низ лијепих кућа.

Уз Народни трг подигнута је у другој половини 15. вијека Округла кула, која је и данас добро очувана и могуће је посјетити терасу на врху.

ПОРЕЧ ИМА ИЗУЗЕТНУ понуду за гурмане, а бројни ноћни клубови, барови и концерти на отвореном нуде добру забаву до касно у ноћ.

Историја

Послије пропасти Западног римског царства Пореч заузимају Источни Готи, од 539. је под Византијом, а 788. долази под власт Франака. У другој половини 17. вијека град и околину насељавају досељеници из јужне Далмације. Послије пада Венеције 1779. Пореч је био под Аустријом. Од 1861. је главни град Истре и сједиште Истарског сабора. Од 1918. до 1943. био је под Италијом.

УСЛУГЕ                                                    ЦИЈЕНЕ

Смјештај (по дану)                                     од 40 КМ

Кафа                                                           од 2,5 КМ

Сокови                                                        од 4 КМ

Пица                                                           од 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана