Поново живи чаролија Оријент-експреса

Агенције
Поново живи чаролија Оријент-експреса

Оријент-експрес, чувени воз из двадесетих година прошлог вијека, који сада једном годишње иде традиционалном трасом од Париза до Истанбула, стигао је 3. септембра у Букурешт.

Воз се у недјељу зауставио и у карпатском граду Синаја, гдје су туристи посјетили музеј у Палати Пелеш, која је изграђена за вријеме владавине краља Карола I, када је изграђена и жељезничка станица у Синаји на којој се воз заустављао. Палата Пелеш и друге краљевске зграде у Синаји, као и шуме, сада припадају краљу Михају И.

Воз је у Румунију стигао из Париза, преко Беча и Будимпеште, а дан касније полази за Варну и крајње одредиште Истанбул.

Оријент-експрес је први пут кренуо прије 125 година са Источне станице у Паризу ка Истанбулу и годинама је тај пут од 2.500 километара уживао велики успјех, повезујући запад и исток Европе. О атмосфери су се писале књиге, снимали филмови, а о догађајима у возу у свом познатом стилу писала је и Агата Кристи.

Возом ове године путује 42 туриста из САД, Француске, Енглеске, Белгије, Њемачке, који за шест дана плаћају више од 7.000 евра. Они су изјавили у Букурешту да су врло задовољни што путују тим возом и да уживају у аристократској атмосфери.

Од туриста се тражи да су обучени у стилу двадесетих година да би били у складу са стилом намјештаја и декорацијом воза. Током путовања се служе јела француске кухиње.

Воз Оријент-експрес чини 10 вагона, од којих има неколико спаваћих кола, ресторани, а у једном вагону је направљен и салон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана