Плати таксу, заобиђи ред на пасошкој контроли

telegraph.co.uk
Плати таксу, заобиђи ред на пасошкој контроли

У Енглеској се тренутно води јавна дебата о увођењу таксе која би путницима на аеродрому омогућавала да избjегну гужве и стајање у редовима приликом пасошке контроле.

Енглеско министарство унутрашњих послова је дало предлог да се уведе такса која би омогућила пословним путницима и онима који путују на одмор да избjегну чекање у реду за пасошку контролу, а за усаглашавање и јавну расправу о оправданости ове одлуке остављен је рок од три недjеље.

Уколико ова одлука буде донијета, она ће практично бити проширење већ постојећег прописа "повлашћеног убрзаног процесуирања путника" који већ постоји за неке путнике у првој и бизнис класи на лондонском аеродорому Хитроу.

Овај приједлог је заправо само једна од нових идеја која би требало да помогне да се од путника сакупи довољно новца кој би био употребљен за покривање рада енглеских имиграционих служби.

Још увијек не постоје никакве процјене колико би путника пристало да плати ову таксу, али је саопштено да ће власти одредити износ који ће одражавати "правичан износ за услугу која се нуди".

"Намјеравамо да проширимо пружање посебних VIP услуга на аеродрому које подразумијевају и бржи пролазак кроз пасошку контролу, а новац који буде тако прикупљен биће коришћен за финансирања имиграционих служби, обезбејђење граница и побољшање квалитета услуга", пише у саопштењу.

"Износи за VIP услуге ће се наплаћивати на аеродромима или од авио компанија, иако ће авио превозници имати право да те услуге наплате и директно од путника", додаје се.

Иако је ова услуга прије свега намјењена имућнијим пословним путницима, она ће касније бити доступна и обичним туристима који путују на одмор.

Начин за брзи пролазак пасошке контроле ће прво бити омогућен страним путницима на аеродромима Гетвик и Хитроу, прије него што буде доступан и осталим путницима.

Енглеска влада годишње троши око 1,75 милијарди фунти за функционисање имиграционих служби, а половина тог износа обезбјеђује се од такси за издате улазне визе и осталих сервиса. Надлежни се надају да ће овом одлуком бити прикупљено више новца, а уколико то не донесе жељене резултате планира се и евентуална одлука о повећају цијена виза за странце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана