Планина којој ни терористи не могу ништа

Aгенције
Планина којој ни терористи не могу ништа

Једна од највиших планина свијета, Нанга Парбат у пакистанским Хималајима не престаје да привлачи алпинисте, иако су током прошле године исламистичке наоружане групе тамо убиле десетак туриста и заљубљеника у алпинизам.

Нанга Парбат висок је 8.126 метра и девети је врх свијета. Први пут освојио га је Аустријанац Херман Бул 1953. године, од када је његов успјех успило да понови још само неколико алпиниста.

Амбиција алпиниста је не само да се попну на Нанга Парбат, него и да на неки начин надмаше Була. Међу њима је Италијан Симоне Моро, који је покушао да девети врх свијета освоји у сред зиме, али није успио да своју амбицију и оствари.

У јуну прошле године исламски побуњеници убили су на Нанга Парбату десет алпиниста, али ни тај догађај планину није учинио мање привлачном за планинаре.

"Нисам могао да вјерујем, питао сам се како је могуће да су терористи стигли до тамо. У Пакистану сам био шест пута и увијек сам имао сјајне односе са људима у тој земљи", каже Нијемац Давид Гетлер.

Страни туристи морају да имају визу да би ушли у Пакистан, а када уз перипетије успију да је добију, неријетко зажале што си дошли у ту земљу, каже пакистански алпиниста Ашраф Аман.

"Чим додју у Пакистан, безбједносне службе им, гдје год да оду, постављају јако много питања", каже он.

Нанга Парбат ипак и даље хипнотише алпинисте: "Нанга није само планина, то је универзум за себе који треба открити и истражити", каже Симоне Моро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана