Пиза - град чуда

Јелена Бјелица
Пиза - град чуда

При помену Пизе, прва ствар која пада на памет је Криви торањ, један од најпрепознатљивијих симбола Италије.

Пиза је град у Тоскани у централној Италији, на десној обали ушћа ријеке Арно у Лигурско море. Главни је град провинције Пизе. Град је свјетски познат по свом славном звонику на Катедралном тргу, али и 20 других историјских споменика и универзитету из 12. вијека.

КРИВИ ТОРАЊ КАО и цијели Трг чуда на којем се налази, остављају без даха. Торањ, највећа крстионица у Италији, фонтане... оставиће вас без ријечи јер таква архитектура тешко да се било гдје може видјети, а највећи дио тих дјела изграђен је у 12. или 13. вијеку.

На Катедралном тргу налазе се и Катедрала (Duomo), крстионица и Монументално гробље (Camposanto Monumentale). Ови су споменици 1987. године уписани на UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи.

Сам Криви торањ, који је заправо звоник Катедрале, градио се готово два вијека, има по седам спратова и црквених звона. Како се налазио на тлу непогодном за градњу, почео је да тоне. Данас је нагнут за нека четири степена и већ је неколико пута спасаван од могућег урушавања.

Занимљиво је да по ноћи трг са својим знаменитостима готово уопште није освијетљен.

НАКОН ШТО СЕ СПУСТИТЕ до центра града и ријеке Арно, ту вас чекају Palazza dei Cavalieri, Citadella те бројне цркве, попут Santa Marija dela Spina.

Остале знаменитости Пизе укључују Витешки трг и цркву Светог Стефана у којој се налазе слике бројних умјетника, али и плијен многих поморских битака између Кавалиерија (витезова светог Стефана) и Турака између 16. и 18. вијека, укључујући и бојну турску заставу Али-паше с адмиралског брода из битке код Лепанта.

Borgo strette је насеље гдје се може прошетати испод средњовјековних аркада, а Лунгарно алеја уз ријеку Арно.

ПАЛАЧА МЕДИЧИ, НЕКАД ИМАЊЕ породице Апијано која је владала Пизом од 1392. до 1398. године у власништву је породице Медичи од 1400. године.

Ботаничка башта је најстарија универзитетска ботаничка башта у Европи.

Краљевска палата (Palazzo Reale) патрицијске породице Каетани је саграђена 1559. године и мјесто је које обавезно треба обићи.

Универзитет у Пизи је посебно познат у подручјима физике, математике, инжењерства и рачунарства, а више школе Sant'Anna и Scuola Normale Superiore за истраживања и образовање студената су једне од елитних академских институција у Италији.

Историја

Пиза је још од петог вијека прије нове ере била важна етрушчанска лука на ушћу ријеке Арно. Римљани су је покорили 225. године прије нове ере и постала је главни град богате колоније Лигурније. У средњем вијеку Пиза је постала један од најважнијих и најбогатијих италијанских градова-држава која је доминирала и Корзиком и Сардинијом. Пиза је до 14. вијека диктирала трговину Средоземљем, а једини конкурент јој је била Венеција.

Високе цијене

Многе знаменитости нису отворене током цијелог дана

УСЛУГЕ                                                             ЦИЈЕНЕ

Ноћење у хотелу  (са доручком)                 од 75 КМ

Ноћење у хостелу                                           од 35 КМ

Кафа                                                                  од 5 КМ

Пица                                                                  од 18 КМ

Посјета Кривом торњу                                    30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана