Пет држава свијета које немају ријеке

NN
Foto: AA

Док Русија има хиљаде ријека, једна велика и богата држава нема ниједну. Некад у ову категорију ни криве ни дужне упадну земље које имају ријеке, као напримјер Бахами, који имају само једну ријеку (остало су потоци).

Ипак, земаља без иједне ријеке има више него што би можда неко помислио, отприлике 15, а ово су неке од њих:

1. Либија

Сјеверноафричка пустињска земља не може се похвалити ниједном сталном реком. Оно чиме се може похвалити јесте тзв. Велика ријека подигнута људском руком. Ријеч је о огромном систему цијеви који наводњава земљу уздуж и попреко и чини 70 посто извора питке воде у Либији. Неки га сматрају највећим на свету, а бивши либијски вођа Муамер Гадафи звао га је свјетским чудом. Што јесте, јесте – подухват је импресиван.

2. Бахреин

Острвска Краљевина Бахреин, баш као и Либија, нема сталних ријека. Штавише, подаци о периоду између 1972. и 2017. године упућују на то да је ниво површинских течних вода остало стабилан: "Око нула милијарди кубних метара годишње".

3. Саудијска Арабија

Претпоставља се да су земље које оскудијевају водом пустињске земље, па не чуди што су на листи земље Арапског полуострва. Али, оно што чуди јесте да овако велика земља, која се простире на површини од 2.150.000 квадратних километара нема ниједну једину ријеку – а ипак обезбјеђује воду за 34.000.000 становника.

Скоро половина пијаће воде долази од десалинизације морске или брактичне воде. Многи се питају да ли то рјешење за будућност свијета, у којем све више говоримо о оскудици воде.

4. Ватикан

Минијатурни Ватикан сам по себи нема реку (неки би рекли да нема ни места за реку), али је од италијанске ријеке Тибар удаљен око 400 метара. Тибар је све чешће предмет јавних дебата због загађености воде, па можда Ватикан и није несрећан што нема ријеку. Нешто изгубиш, нешто добијеш – у овом случају добијеш бригу мање.

5. Малта

Уз Ватикан и Монако, који су толико мали да податак што немају ријеку није баш шокантан. Малта је трећа и посљедња европска земља која нема ниједну једину ријеку. Штавише, нема ниједно (стално) језеро. Погледате ли сателитски снимак овог архипелага усред Медитерана, примијетићете једноличне сиво-смеђе тонове, с тек понеким трагом зеленила. Ипак, увијек остају поглед на море и весеље када прогноза најави кишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана