Пећинско благо привлачи туристе

Сретен Митровић
Пећинско благо привлачи туристе

Рогатица - У подземном туризму општине Рогатица донедавно је предњачила пећина Бања стијена, али су спелеолози открили ново природно благо, односно пећину Говјештицу, коју у овом крају становници називају још и Дуговјештица.

Директор Туристичке организације општине Рогатица Небојша Голић рекао је да се одувијек сумњало да у непосредној близини Бање стијене, постоји и пећина Говјештица, коју у овом крају људи називају још и Дуговјештица.

- Због језера на улазу ова пећина, са отвором који је висок 12 и широк осам метара, није била предмет озбиљнијег истраживања, све док у њу није ушла група италијанских спелеолога из Болоње, Сијене и неких других градова. Са њима је била и мања група домаћих истраживача из Бањалуке, Сарајева, Високог и Мостара - рекао је Голић и додао да се ушло у пећину користећи алпинистичку и другу савремену опрему.

У претходном периоду пећина је истражена на дужини од готово 7.000 метара, а августа ове године стигло се до 9.682 метра, чиме је овај подземни спелеолошки објекат избио на прво мјесто у Српској и БиХ.

Да би дошли до краја до сада освојених дијелова пећине Говјештица, спелеолози, међу којима је био и познати спелеолог Горан Дујаковић из Бањалуке, те представник Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске Горан Панић, морали су да савладају не само језеро на самом улазу, са дубином воде и до два метра, него и више успона и да прођу неколико потопљених дијелова пећине.

Све се то исплатило, казује директор Голић и додаје да је откривена дворана величине фудбалског игралишта, разгранат подземни систем и неизмјерно пећинско благо.

- Стубови сталактита и сталагмита су од кварца и кречњака бијеле и жуте боје. Ту су бројне драперије, кристали, али и инсекти у виду тврдокрилаца, стонога и више колонија слијепих мишева, рачића и лептирица - казао је Голић и додао да општина Рогатица развија туризам, те привлачи госте са свих страна управо захваљујући откривеним пећинама.  

У пећини су пронађене кости и лобања праисторијског пећинског медвједа, чија је  врста, како тврде стручњаци, изумрла прије 20.000 година. Истраживања Говјештице и њеног пећинског блага биће настављена и сљедећих година.

Авантура

Након што су спелеолози открили и трасирали стазе кроз пећину Говјештица, за њу су се почели интересовати и спелеолози аматери. Браћа Брусин, Зденко и Боро, из Рогатице, међу првима су уживали у љепотама ове пећине.  Наоружани ентузијазмом и са импровизованом опремом упустили су се у авантуру посјете пећини и стигли дубоко у њену унутрашњост. Остали су тамо више него што су планирали, па је њихова породица алармирала њихов нестанак. Када је потрага била спремна да интервенише, они су се појавили живи, здрави и насмијани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана