Парњача испред жељезничке станице у новом сјају

Срна
Foto: срна

НОВИ САД- Старинска парна локомотива испред улаза у новосадску жељезничку станицу, послије урађене рестаурације, од данас је у новом сјају и плијени пажњу путника и пролазника. Легендарну парњачу, коју чува бронзана статуа жељезничара, дотјерали су за своју душу радници новосадског Јавног комуналног предузећа "Стан".

Они су ову новосадску знаменитост са много пажње сређивали уз своје редовних обавеза. Тако су на локомотиви санирана оштећења настала током година, прелакирана је и дотјерана до најситнијих детаља.

Лијеп изглед локомотиве истиче и простор око ње, који је уређен као никад досад. Да би за око била лијепа и навече, локомотиву освјетљавају три нове свјетиљке око ње и четири постављене на тераси жељезничке станице.

Парна локомотива једна је од значајнијих знаменитости Новог Сада, а и омиљено је мјесто за састанке, па је довољно рећи, на примјер, "чекај ме код локомотиве". Овај музејски експонат постављен је испред улаза у жељезничку станицу 15. априла 1988. године, а бронзана статуа испред локомотиве аматерско је дјело једног радника жељезнице.

Новосадска локомотива произведена је 1925. године у Будимпешти, тешка је више од 50 тона и могла је достићи максималну брзину од 60 километара на час. Возила је пругама Војводине, а занимљиво је да се појавила и на почетку италијанског филма "Ићи ћемо у град" из 1966. године, сниманог у околини Новог Сада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана