Париз град на златним обалама

Данијела Стоканић
Париз град на златним обалама

Париз, град љубави, историје и архитектуре, умјетника и моде, смјештен је на обалама Сене, чија љепота увијек изнова мами уздахе. Европска престоница моде и чувени град љубави за сваког посјетиоца чува понешто.

Заиста, Париз је све само не клише и када га први пут посјетите, стално ћете му се враћати, ако ништа, онда макар у мислима. Исто тако, немогуће је отићи у Париз и не заљубити се тамо, јер људи овога града имају стила, а његова архитектура је заводљива и привлачна, док ресторани и ноћни живот осигуравају уживање. Дан обавезно почните уживањем у финим залогајима типичног француског доручка - кроасанима и бијелој кафи и при том заборавите на бројање калорија како бисте још интензивније доживјели овај град.

Не постоји најбоље вријеме за посјету Паризу, у сваком годишњем добу град је жив. Препознатљив је по Конкорду, најљепшем тргу на свијету, авенији Шанзелизе, музеју Лувр, Тријумфалној капији, Версају, Опери Гарније, "Мулен ружу", Ајфеловој кули… Више од 30 мостова, 400 цркава, од којих је најљепша надалеко чувена Нотр-дам, затим Монмартр и Пигал, који важи за најживље насеље са бурним ноћним животом. Велики број ресторана чине овај град гастрономском свјетском меком. За заљубљене, романтична пловидба Сеном је предивно искуство за цијели живот.

Никако не смијете пропустити одлазак у Дизниленд, послије Лос Анђелеса једино мјесто гдје постоји град бајке, маште и ликова из цртаних филмова. У којем год да сте узрасту, ово ће вам бити незабораван доживљај.

Шетајући улицама Париза, који многи називају најљепшим градом на свијету, чиниће вам се да Парижани истински уживају у животу. Прошетајте славном улицом Шанзелизе  (Јелисејска поља), која се налази између тргова Етоал и Конкорд, уједно најпознатијом париском авенијом.

Поглед с Ајфеловог торња париске тренутке ће заувијек урезати у ваше памћење. Обавезно посјетите познати кабаре "Мулен руж" на Пигалу јер ће спектакл који ће се одвијати пред вашим очима заокружити ваш утисак Париза.

Шопинг

Одлучите ли се за јесењи шопинг у Паризу, нећете погријешити. Сам чин куповине овдје је заиста свечан, у свакој радињи ће вам трговац уз осмијех предати врећицу у руке и пожељети лијеп наставак дана. Тешко је побројати све париске модне посластице, али никако не смијете заборавити радњу Ла Валле, која неријетко нуди познате марке по незамисливим цијенама, а наћи ћете је на путу према Микију Маусу и Дизниленду.

Цијене

Ноћење са доручком                                                   од 60 КМ

Посјета музеју                                                                 20 КМ

Кафа                                                                                 6 КМ

Пица                                                                         6 КМ

Сок                                                                                   7 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана