Палма де Мајорка - град забаве

Јелена Бјелица
Палма де Мајорка - град забаве

Због изузетно бистрог мора, прелијепих пјешчаних плажа, скривених лагуна, јединствене природе, квалитетних услова за одмор и разноврсних могућности за забаву – највеће острво малог шпанског архипелага у западном Медитерану деценијама привлачи туристе са свих страна свијета.

Реномирана туристичка дестинација – Палма де Мајорка, највећи град и лука на острву Мајорка и престоница аутономне области Балеарска острва, жив је и космополитски град који чува праву шпанску традицију. Налази се на југу острва.

У "ГРАДУ", КАКО ЛОКАЛНО становништво назива своју престоницу, живи око 405.000 становника што чини скоро половину укупне острвске популације.

Овдје се мијешају прошлост и садашњост, врхунска забава, различите културе и предивно плаветнило Средоземног мора.

Палма де Мајорка нуди туристима незабораван одмор и због тога представља омиљену дестинацију за многобројне туристе из цијелог свијета.

За центар града карактеристични су тржни центри који се динамично граде, лавиринт уских уличица и обновљених старих зграда окружених рушевинама древних градских зидина и модерни булевари.

ПАЛМА ДЕ МАЈОРКА ИМА велики број знаменитости. Симбол Палме је свакако позната катедрала коју острвљани зову Ла Сео, изграђена у 13. вијеку.

Ла Алмудаина – краљевска палата, саграђена је на темељима муслиманског Алказара и била је резиденција првих шпанских краљева. На врху узвишења изнад самог историјског центра, уздиже се готска тврђава у којој се налази музеј са вриједном збирком античких предмета.

Туристима су веома интересантни и црква свете Катарине и дворац Белвер. Велики број туриста обавезно оде до Вајдемосе, типичног острвског села, које се налази у залеђини Палме.

У ПАЛМИ ЈЕ ТЕШКО изгубити се. Оријентишите се према величанственој катедрали Сеу која гледа на море и чији се торњеви виде из малтене сваке тачке у граду. Остатак града простире се иза катедрале.

Бистро море, прелијепе пјешчане плаже, скривене лагуне дуж обале, борове шуме, палме али и планински вијенци – све на једном мјесту.

Уз море се протеже шеталиште, а ту је и јахтинг центар.

ДОМАЋИНИ СУ ПОНОСНИ што Палма стално добија Плаву заставу, признање за најчистије плаже у Европској унији.

Овдје је све подређено туристима. Сви хотели, без обзира на категорију, нуде врхунску услугу и гостопримљивост.

Град, али и цијело острво, буквално живи 24 сата, па је и радно вријеме продавница прилагођено туристима.

Историја

Данашњу Палму први су населили Римљани, који су ту основали војни логор. Послије Римљана Палмом је владала Византија, а од 707. године до 1229. Мајорка је била под исламском влашћу. Град је био насељен хришћанима, који су признавали власт калифа од Дамаска, а заузврат су уживали пуну аутономију. За највећи дио становништва пљачкање бродова  који пролазе кроз воде острва био је дуго најважнији извор богатства.

УСЛУГЕ                                                   ЦИЈЕНЕ

Десетодневни аранжман                  од   870 КМ

Преноћиште                                          од     80 КМ

Изнајмљивање лежаљке                  од     20 КМ

Ручак                                                        од     10 КМ

Кафа                                                         од      3 КМ

Сок                                                            од      4 КМ    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана