Пад резервација у туристичким европским земљама

ГС
Foto: Агенције

Многе туристичке европске земље, попут Хрватске, Шпаније и Италије, понадале су се да ће ова сезона бити много боља од претходне двије због укидања ковид мјера, али све је закомпликовала ситуација с Украјином.

Дијего Санз, туристички водич у Шпанији, рекао је за Њујорк тајмс да се радовао када је средином фебруара примио прву међународну групну резервацију у више од годину дана.

"Ми живимо у самом рају. Били смо сигурни да ће све доћи на своје мјесто када се укину мјере и да ће нам се туристи поново вратити као пчеле које насрну на нектар", рекао је Санз.

Но након што је крајем фебруара почео рат у Украјини, дошло је до пада броја међународних резервација. У првој недјељи рата број ваздухопловних резервација у Европи пао је за 23 одсто.

Управо смо усред јаке олује

"Управо смо усред јаке олује", казао је Санз говорећи и дословно и фигуративно. Наиме, регију Коста Бланка је задесила једна од најјачих кишних олуја у историји. Пљусак је трајао 18 узастопних дана и проузроковао нагле поплаве.

"Сунце ће се вратити, али шта ће бити са ратом и економским проблемима? Не знам хоћемо ли нешто зарадити овога лета", додао је туристички водич.

Што се тиче ресторана, власници се труде да пронађу јефтину замјену за пшеницу и сунцокретово уље, од којих 75 до 80 одсто долази из Русије и Украјине.

"Покушавамо да будемо флексибилни. На примјер, користимо маслиново уље умјесто сунцокретовог. Али проблем је у управљању трошковима, они постају скупљи", рекао је Хавијер Гарсија Куенца, потпредсједник ланца хотела Меџик Коста Бланка енд ризортс (Magic Costa Blanca Hotels and Resorts).

Пад резервација у Хрватској

Хрватска се често сврстава међу европске земље које највише зависе од туризма, при чему приход од те гране чини око једне петине БДП-а. У 2021. години Хрватску је посјетило 13,8 милиона туриста те је остварен 84,1 милион ноћења. БДП је тада порастао за 10,4 одсто. Но и у Хрватској је сада забиљежен пад броја резервација, наводи Њујорк тајмс

Приватна излетничка компанија Dubrovnik bouts, чија већина клијената стиже из Сједињених Америчких Држава, очекивала је да ће ова година рушити рекорде. Но након рата у Украјини, стопа резервација је пала за 70 одсто.

"Странцима смо на карти удаљени један центиметар од Украјине", рекао је власник компаније Никша Смојвер.

Додатно, чартер-компаније брину због пораста цијене гаса и могуће несташице горива. Dubrovnik bouts сада наплаћује излет на релацији Дубровник–Хвар 685 евра. Компанија до сада није повећала цијене карата, али ће можда морати да уради.

Осјећа се депресија

Слична ситуација је и у Италији, гдје је све мање оптимизма и наде у успјешност ове сезоне. Прије пандемије, туризам је чинио око 14 одсто италијанског БДП-а, а 2019. је ову земљу посјетило више од 63 милиона туриста.

"Осећа се депресија. Мислили смо да је криза због пандемије готова, а сада је опет забиљежен пад резервација", рекла је Маргерита Капони, која ради као туристички водич у Риму.

Бернабо Бока, предсједник италијанског хотелског удружења Federalbergi,  рекао је да га највише брину трошкови енергије, који су посљедњих мјесеци у Италији знатно порасли.

"Хотели троше пуно енергије. Раде седам дана у недјељи, 24 сата на дан. Цијена енергије је стога важна компонента у пословању", казао је Бока.

Италијански министар туризма Масимо Гараваља је недавно споменуо анкету спроведену међу путницима из САД у којој је 47 одсто од 4.500 испитаника рекло да ће посјетити Европу тек када виде како ће се развијати ситуација у Украјини.

"Наравно, ако половина америчких туриста не дође у Европу, то ће бити драма", рекао је Гараваља.

Неки ипак оптимистични у погледу сезоне

Но многе туристичке агенције ипак су оптимистичне у погледу ове сезоне, упркос рату који се води у Европи и пандемији вируса корона. Прошле недјеље путничка агенција Експедија објавила је да Европу чека "добро љето", додавши да су амерички туристи ове године пет пута више претраживали путовања за Британију, Њемачку и Француску у односу на исто раздобље 2020. године.

Хотелијери на Коста Бланки су са туристичким агенцијама потписали уговоре с фиксним ценама, што ће вјероватно за резултат имати мањи број отказивања. Куенца, из ланца хотела Меџик Коста Бланка (Magic Costa Blanca), рекао је како за сада није повисио цијене и да је већ резервисана половина хотелских соба.

"Мораћемо да пратимо инфлацију и можда ћемо морати да прилагодимо наше стопе како бисмо задржали профит. Нећемо имати толико добру годину као смо очекивали. Али још увек постоји велика потражња. Наиме, људи су током пандемије схватили да би могли да умру и да неће живјети вечно па сада више размишљају о одмору и слободном времену", рекао је Куенка.

Венди Хартфилд, учитељица из Јоркшира у Енглеској, стигла је прошле недјеље у шпански Бенидорм са надом да ће упити доста сунца и играти голф. Но због кише је већину времена провела у затвореном, преноси Б92.

"Хтјела бих да се вратим на љето, али с обзиром на то како се ствари развијају, то би могло да буде прескупо. Прво морам да платим рачуне код куће", рекла је Венди Хартфилд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана