Ово су земље које треба избјегавати у 2014.

Агенције
Ово су земље које треба избјегавати у 2014.

William D. Chalmers, писац, филантроп и професионални путник, објавио је листу земаља које никако не треба посjетити у 2014. години

Планирате да ове године путујете? Ове земље би било најбоље заобићи:

Мауританија

Ово је главни робовласнички град на свијету. Да, добро сте чули, тамо још постоје робови. „Уз то, постоји и пјесак, неугодни номади, минска поља, исламске милитантне групе, Адрар, 'црвена зона' и напади на странце. Осим набројанога, све друго је дивно!“, пише Chalmers.

Саудијска Арабија

У ову земљу ионако готово нико не може да уђе као туриста. Како пише познати путописац, имају врло рестриктивну политику по питању туриста, што је штета јер је ријеч о земљи с богатим наслијеђем које би било занимљиво видјети. „Краљ Абдул Азиз бин Сауд једном је изјавио како ће његова земља преживјети једино ако странци не буду могли да јој приступе. Паметном доста. Очито да ћемо пропустити убојиту вожњу путевима и сексуално злостављање”, наводи Chalmers.

Русија

Иако је ријеч о лијепој земљи, ипак није забавна за туристе. Зашто? Бројни су разлози. Рецимо, параноична опсједнутост сигурношћу, бесмислена бирократија, скупе визе, недостатак хигијенских средстава, лоша храна, лоша услуга… „Уз све то нема ни добрих забава јер Русија има антихомосексуалне законе. Чак ни Гандалфа не пуштају у земљу. Гандалфа, стварно?”, појашњава путописац.

Туркменистан

Ово је земља коју у потпуности контролише полиција па није ни чудно што имају најневјероватније критеријуме за добијање визе на планети. У тој земљи није добро упуштати се у политичке расправе, а није допуштено ни ходати улицом са женом. Најбоље је не ићи тамо.

Венецуела

То је прекрасна земља и тужно је што политичка смјена није донијела неке боље промјене за туристе. Несигурност се осјећа на сваком кораку, убиства су уобичајена појава, баш као и отмице и крађе аутомобила. Дакле, ову је земљу најбоље заобићи.

Нигерија

Нигерија, пише Chalmers, као да је испала из једног од Дантеових кругова пакла. Пренасељена, препуна корупције, ненормалан саобраћај, насиље… Попис негативности је стварно дугачак. За туристе је најгоре то што за све што пожеле – од мањих од већих ствари – морају да плате мито.

Острво Галапагос

Овдје је проблем претеране посјећености. Све оно што је некада било лијепо сада је уништио масовни туризам. Нема више оне нетакнуте љепоте. „Дефинитивно би требало да ограниче број посјетилаца”, савјетује путописац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана