Ово су туристички мамци године

punkufer.hr
Ово су туристички мамци године

У Европи се налази на стотине малих и лијепих градова, који могу да понуде исто што и развикане величине као што су Лондон или Париз. Ево шест предлога за посету "скривеним драгуљима" уз кратак опис онога што имају да понуде.

Бирмингем, Велика Британија

Треба ли вам само мали осећај културе, најновије дизајнерске крпице и нешто што би могло да фасцинира малу дјецу - Бирмингем је прави град за вас. Богата историја мамиће вас на сваком кораку у истраживање. Овдје су се одвијали неки од важнијих догађаја у британској историји, а сви они оставили су свој траг на лицу овог величанственог града. Богат музејима и збиркама, ово је град који ће сваком заљубљенику у умјетност пружити тачно онолико да опет пожели да се врати. Ноћни живот Бирмингема не треба уопште ни спомињати. За сваког понешто, од клубова са техно музиком до предивних мирних џез локала. Мало који град се може похвалити са тако шароликом гастро понудом. Од обичних пивница до првокласних ресторана с Мишленовим звездицама. Све је ту, па и одличан фудбалски клуб.

Милано, Италија

Mилано је цијењен као свјетско средиште моде и дизајна с великим утицајем на музику, спорт, књижевност и уметност. Овај град је, наравно, и право мјесто за купохоличаре. У њему се налази најстарија робна кућа на свијету у којој су заступљене све важније модне марке с најновијим колекцијама. Град посједује богато културно наслијеђе и јединствено кулинарство с бројним чувеним јелима, као што је божићни колач панетоне и рижото миланезе. А посебно је познат по својој оперској традицији. Нема човјека који није чуо за Миланску Скалу. Треба напоменути да је Милано родни град значајног композитора Ђузепаеа Вердија, а и поносни власник градског дербија Милан : Интер.

Антверпен, Белгија

Од свих Европљана управо су грађани Антверпена најзадовољнији животом у свом граду. На први поглед Антверпен је дискретна дестинација без неких препознатљивих атракција и знаменитости, али кад се мало боље загледате у саму срж града - видјећете да има пуно тога да се види. Најпознатији по својој четврти у којој се одвија већина свјетске трговине дијамантима, Антверпен је проглашен свјетском престоницом дијаманата - у градском музеју можете да разгледате неке од најријеђих каменчића на свијету. Из овог града потекли су неки од најбољих свјетских дизајнера који су радили за многе познате дизајнерске куће. Ту славу данас наставља антверпенска модна академија, која школује многе познате младе дизајнере. Ноћни живот и гастрономија су тачно онакви како и доликује једном тако импресивном граду богате културе и историје.

Порто, Португал

Други по величини португалски град смјештен је у сјеверној португалској регији Норте. Прије свега Порто је познат по свом свјетски познатом густом и слаткастом вину Порту, које је први пут потекло баш из његових подрума. Са својим изврсно очуваним градском језгром, који је уписан на UNESCO-ву листу свjетске баштине, град ће вас дословно оборити с ногу. Препун цркви и палата Порто нуди велик распон умjетности коју можете видеjти на сваком кораку. А многобројне галерије само употпуњују тај доживљај. Нарочити доживљај су фудбласке утакмице између Порта и Бенфике...

Сплит, Хрватска

За неке можда Сплит и није неко откриће али за све оне који га још нису посjетили свакако стоји препорукa. Овај град испод Марјана успио је да сачува своју прошлост све још од дана великог цара Диоклецијана. Град препун палата нуди ново поимање културе. Богат ноћни живот једноставно вас неће оставити равнодушним, а гастро и винска сцена нуде традиционална јела припремљена на модеран начин.

Хамбург, Њемачка

Хамбург има прегршт архитектонски значајних зграда у широком распону стилова. Црква св. Николе у 19. вијеку је била највећа грађевина свијета. "Хамбуршки небески призор" красе торњеви још неколико предивних цркава и грађевина: св. Мицхаел, св. Петер, св. James, св. Catherine (покривена бакарним плочама), као и Heinrich-Hertz-Turm; торањ радиотелевизије. Хамбург је град с највише мостова на свијету: 2.300, више него Лондон, Амстердам и Венеција заједно, и град са највише канала на свијету, такође их има више него Лондон, Венеција и Амстердам заједно. Међутим, оно што овај град издваја од осталих није архитектура ни гастро понуда, него богат ноћни живот, као и неколико фестивала које свакако морате да посетите. Најпознатији и средишњи догађај хамбуршке године свакако је Gax Pride под називом Street Day на којем редовно наступају нека од највећих имена музичке сцене данашњице. А посебно бучно је за вријеме одржавања дана бајкера, када Хамбург посејти преко 10.000 бајкера са својим моторима. За сваког понешто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана