Ово су најпожељније дестинације источне Европе за 2017.

klix.ba
Ово су најпожељније дестинације источне Европе за 2017.

Источна Европа је јако атрактивно подручје, богато нетакнутом природом, разноликим крајолицима, скривеним драгуљима и градовима који ће вас изненадити својом лепотом.

 Такође, ту си и древне традиције, историјске знаменитости, укусна традиционална храна и још много тога. Овај дио свијета нуди понешто за сваку врсту путника, од оних који траже луксуз, до љубитеља авантура.

На десетом мјесту листе налази се Бјелорусија, земља 11.000 језера. За љубитеље природе, Бјелорусија је рај на земљи. Велики дио територије прекривају шуме, хиљаде језера је окружено предивном природом, јако је погодна за планинаре, а Минск важи за јако узбудљив град. Оно што свакако вреди обићи у Бјелорусији је Несвишки дворац, који се налази на UNESCO-вој листи свјетске баштине.

Девето мјесто заузела је Молдавија, идеално мјесто за љубитеље вина. Јесте ли знали да је Молдавија седми највећи извозник вина у свијету? Управо због тога је је зову "земља с вратима отвореним за рај вина". Два највећа свјетска винска подрума налазе се у Молдавији, највећи на свијету је Милестии Мици винарија, а други по величини је Црицова винарија. Укупна дужина подземних галерија у Милестии Мици винарији је 200 километара.

На осмом мјесту налази се Босна и Херцеговина, која је названа звијездом у успону Балканског полуострва. У тексту се наводи да број туриста у БиХ констатно расте, а да се лепо Сарајево сврстава међу топ 50 најбољих градова на свијету. Према процени Свјетске туристичке организације, Босна и Херцеговина ће бити трећа земља са највишом стопом туристичког раста између 1995. и 2020. године. Као дестинација која се мора посјетити издвојен је Мостар, сликовита дестинација пуна шарма.

Седма на листи је Румунија, карпатска колијевка. Карпати су други најдужи планиниски ланац у Европи, а 51 одсто њиховог планинског низа чини срце Румуније. Уколико сте планинар, ,много је подручја која треба истраживати, али савјетује се да останете на означеним рутама или да ангажујете водича. Препоручује се обавезна посјета Дракулином дворцу.

Шесто мјесто припало је Словенији, средњовјековном драгуљу. Словенски рељеф је богат и разноврстан, обилује планинама, ливадама, језерима и пећинама. Јако је атрактивна и њена рурална туристичка понуда. Као најфасцинантнији средњовјековни градови издвојени су Птуј, Шкофја Лока и Пиран, те села Штањел, Випавски Криж и Шмртно. Такође, препоручује се и посјета невјероватних словеначких бања.

Пета је Естонија, фасцинантна мала земља у којој се као најпопуларнија дестинација издваја Талин. Пäрну је с прекрасним плажама, бањама, ноћним клубовима и предивним шеталиштем уз море, главна љетња дестинација. Естонија је позната по архитектури, посебно по историјским грађевинама разасутим по цијелој земљи. Оно што морате видјети дефинитно је Тарту, дом новог естонског Националног музеја.

На четвртом мјесту је Мађарска, у којој је Будимпешта главна атракција. Термалне бање у Будимпешти привлаче хиљаде посјетилаца сваке недјеље. Најпознатија међу њима је Széchenyi. Опремљена је с 15 унутарњих купатила, три велика спољашња базена, а једнако је атрактивна и међу мештанима и туристима.

На трећем мјесту налази се Хрватска, која је названа топ дестинацијом за мотоциклисте. Хрватска је 2013. Године била најатрактивнија дестинација за мотоциклисте, а ствари се ни сада нису промјениле. За оне који су заинтересовани за нешто друго, Хрватска има много тога за понудити. Ту су национални паркови, прекрасна обала атрактивна за једрење, роњење и друге спортове на води, Истра, Кваренер, Задар, Сплит и неизоставни Дубровник.

Друго мјесто припало је вјечно фасцинантној Чешкој која никад не губи своју чар. Праг важи за најппуларнију дестинацију, а турсти такође воле и дестинације као што су Кутна Хора и Чески рај. За љубитеље пива Плзен је добро познато одредиште. Омиљена дестинација екипе Аргопхилиа Травел Нењса је Острава, посебно током сезоне гљива. Тада би требало да пробате кулајду, врхунску густу супу са шумским гљивама и млијеком, или традиционални гулаш од гљива.

И коначно, на првом мјесту налази се Грчка, колијевка богова. Најпопуларније одредиште је Атина, затим слиједе идилична острва Санаторини, Миконос, Родос и Крит. Трустима је јако интересантна и централна Македонија, поготово Халкидики и Олимп. Ипак, најпосећенији дио земље је Сјеверна Грчка, с одредиштима као што су Солун, Комотини, Иоаннина и Ларисса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана