Ово је најскупљи град на свијету

Aгенције
Ово је најскупљи град на свијету

Шестомилионска Луанда, главни град Анголе и пета по величини метропола у Африци, поново је најскупље мjесто на свијету за становање, скупље од традиционално папрене Москве или Токија.

Иако двије трећине становника Луанде живи у страћарама, за осам година процвата градње настали су луксузни објекти у којим изнајмљивање стана са двије спаваће собе мјесечно кошта око 10.000 долара, док у Москви износи 4.600, показало је истраживање њујоршке компаније „Мерсер".

Луанда је главна лука и административни центар нафтом богате Анголе (црно злато чини 97 одсто прихода од извоза). Скупоћи престонице на обали Атлантика доприноси велики број странаца који раде у нафтној индустрији и у просјеку мјесечно зарађују око 10.000 долара, па је у истом истраживању она проглашена и за најскупљи нафтни град на свијету. Оброк брзе хране кошта на примјер више од 20 долара, хамбургер у хотелу је 50 долара, а за пар фармерки треба издвојити 204 долара.

Луанда је трећи по броју становника град на свијету у ком се говори португалски језик – послије бразилских градова Сао Пауло и Рио де Жанеиро – али и највећи главни град на свијету у којем се говори тај језик, пошто има више становника од Бразилије, Мапута и Лисабона.

Ангола је стекла независност од Португалије 1975, а Луанда је тад већ била модеран град. Међутим, развој је заустављен грађанским ратом, који је трајао од 1975. до 2002. године, када је највећи број Португалаца напустио Анголу, иако их и данас у Луанди има око 120.000. Подаци кажу да се број Португалаца и даље повећава, пошто се многи враћају у Анголу због економске кризе у њиховој земљи.

Градске власти убрзано раде на рјешавању питања социјалног становања, пошто највећи дио града и данас чине сиротињске четврти. Становници сламова имају могућност да се преселе у другу стамбену јединицу или да добију 150 долара по квадратном метру свог трошног дома. Проблем је у томе што само седам одсто њих има власничке папире.

У топлој и веома сувој клими, у Луанди живе углавном афричке етничке групе, а међу странцима, осим Португалаца, има Латиноамериканаца, а расте и број Кинеза и Вијетнамаца.

Из године у годину све већи број туриста открива чари овог града непомирљивих контраста. Уживају на пространим плажама, у дивљини или у погледу на рушевине из времена када је земља била португалска колонија. Од знаменитости се истичу остаци тврђаве коју су Португалци саградили 1618–1643. године, пошто је њихов поморац Пауло Дијас де Новаис основао град и назвао га Сао Пауло де Лоанда.

Данас кроз центар града тутње скупоцени „поршеи" и „кадилаци", а „Хуго Бос" је отворио и другу радњу пошто му је у првој посао цвиетао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана