Овјековјечена прошлост града који не спава

Приредио: Миленко Киндл, фото: www.NYC.gov
Овјековјечена прошлост града који не спава

Из старих архива тек недавно су откривене и јавности први пут приказане фотографије Њујорка од прије стотину година, које причају једну много мрачнију и туробнију причу овог града.

Више од милион фотографија Њујорка у настајању запљуснуло је интернет и изазвало праву сензацију, а неке од најстаријих фотографија начињене су још средином 19. вијека када су улицама града харале банде, људи чешће спавали на улицама него у кућама, а чувени мост на Менхетну тек добијао своје прве обрисе.

Нови сајт, њњњ.нџц.гов/рецордс толико је био посјећен да му се један дан није могло приступити, пренио је АФП.

Међу 25 колекција које су постављене онлајн су и серије фотографија у боји свих зграда у граду које су урађене током 1980-их.

Друга колекција представља групу од око 15.000 фотографија чиновника Јуџина де Салињака, који је радио као званични фотограф Одјељења за мостове, фабрике и структуре од 1906. до 1934.

На једној од његових чувених фотографија су молери који се одмарају на жицама моста у Бруклину и та фотографија је доступна онлајн.

Посјетиоци сајта сада могу да виде и око 1.300 црно-бијелих фотографија из периода велике депресије, цртеже Централ парка, на стотине фотографија мјеста злочина, на хиљаде сцена из свакодневног живота из свих периода града, као и марке и аудио документа.

Најстарија фотографија у овом дигиталном архиву је из 1858. године.

Посјетиоци, такође, могу да поставе своје фотографије Њујорка на друштвеним мрежама и наручују репродукције са веб­ сајта.

Једна од занимљивијих фотографија приказује раднике који висе са Бруклинског моста и врше поправке на њему 1914. године, 31 годину након што је званично пуштен у рад.

На другој фотографији главни терминал тадашње жељезничке, а данашње метро станице, на фотографији из 1937. године изгледа нестварно док се зраци сунца пробијају кроз високу таваницу.

Ту је и оригинална слика из полиције која је начињена приликом хапшења чувеног мафијашког боса Лакија Лучијана 1936. године, који је у то вријеме држао контролу над пет мафијашких породица и готово читавим Њујорком.

Овјековјечен је и Бејб Рут, бејзбол легенда, окружен фановима.

Ипак, иако несавршена, панорама Њујорка је и у то вријеме била импозантна, што доказује и фотографија воза који пролази кроз центар тадашњег Менхетна.

Током велике депресије средином 1930-их било је много незапослених и сиромашних људи који су спавали на улицама, а у највећем броју на доковима Њујорка. И то је овјековјечено на фотографијама.

У љето 1940. Њујорчани се на једној од фотографија брчкају у једном од градских базена, а у позадини је Хел мост.

Новински архив

Неке од фотографија преузете су и из тадашњих новинских архива, а на једној се могу видјети мртва тијела једног инжењера и техничара за лифтове који су настрадали приликом покушаја пљачке 1915. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана