Овако изгледа Америка у очима једног Индијца

Aгенције
Овако изгледа Америка у очима једног Индијца

Анируд Чатурведи дошао је из Мумбаија у Питсбург гдје студира компјутерске науке. Прошло љето провео је као стажиста у једној технолошкој фирми у Силицијумској долини. Током двије године проведене у САД, Чатурведи је био изненађен бројним аспектима друштва, а своје утиске је објавио у посту на интернету.

Најизненађујуће ствари у вези са Америком:

- Нико не прича о оцјенама

- Сви су изузетно тајновити у вези са својим успјесима али и неуспјесима. Успјех некога у одређеном пољу је само њихов успјех.

- Ово је можда погрешно или пристрасно запажање, али док сам био стажиста, барем у технолошком свијету, нико није желио да вас гурне под кола уколико нисте урадили нешто како треба. Људи ће сјести са вама и пажљиво радити са вама док не схватите. Уколико не успијевате да завршите нешто на вријеме, неко од колега ће се понудити да то преузме.

- Јака етика – сви имају пуно интегритета. Уколико неко не може да на вријеме преда свој задатак, он ће га ипак предати иако је недовршен. Људи се поносе својим напорним радом и генерално не варају.

- Богати људи су мршави док су сиромашни дебели. Ово долази од чињенице да је јефтина храна масна, а богати људи не једу јефтину храну. Они се хране здравије и једу храну скувану код куће или једу у здравим, скупим ресторанима. Нажалост, јако је скупо бити здрав у Америци.

- Дебеле људе друштво не цијени превише. Када сте дебели то људима шаље поруку да сте неодговорни према вашем тијелу. Уколико сте мршави, људи ће вас знатно више поштовати и боље ће се односити према вама. А добијаћете и квалитетнију услугу. Током свог боравка сам доста смршао и могао сам да примјетим како се однос људи према мени променио у односу на моје „дебеле" дане.

- Дјевојке нису промискуитетне, урпкос ономе што нам Холивуд говори.

- Скоро свака особа у Америци има приступ основним стварима као што су вода, храна и одјећа. Нисам био у државама као што су Луизијана и градовима попут Детроита, али колико сам могао да примјетим, људи нису морали да моле за основне ствари.

- Скупо је имати кућу од цигле иако је то у другим земљама нормално

- Американци бацају много хране пошто је знатно јефтиње куповати ствари на велико

- Подршка ЛГБТ заједници – прилично је нормално бити дио ЛГБТ заједнице. То се не сматра смртним гријехом. Доказ за ово јесу ЛГБТ Дани поноса који се одржавају у сваком граду.

- Оно што је још чудно јесу цијене у радњама које немају никакав економски смисао.

- Овако изгледају цијене у типичној продавници:

* конзерва Кока коле – 1 долара

* 12 конзерви Кока коле – 3 долара

- Такође, могуће је вратити било шта што сте купили, укључујући ту и храну, у року од 90 дана и добићете комплетан повраћај новца – чак и када немате специфичан разлог за враћање. Многе продавнице у формуларима за повраћај имају секцију „Кајање купца" коју штиклирате.

- Количина брзе хране која се може купити у продавницама је незамислива. У просјечној продавници можете да бирате између 100 различитих врста смрзнуте пице. Био сам запањен количином производа који су били доступни чак и на малој бензинској станици.

- Порције у Америци су огромне.

- Америчка застава може се видјети свуда.

- Скоро све класе су практично једнаке. Разлог за то лежи у чињеници да је изузетно лако подићи кредит. Свако може да купи било шта, углавном. Због тога једини статусни симбол у Америци за већину представља њихов посао а не њихова имовина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана