Отворене обновљене египатске пирамиде

Aгенције
Отворене обновљене египатске пирамиде

Египатска влада отворила је једну од великих пирамида у покушају оживљавања туризма тешко погођеног прошлогодишњом револуцијом.

Министар за старине Мухамед Ибрахим отворио је Кефренову и још шест пирамида у Гизи послије вишегодишњег пројекта рестаурације.

Будући да су туристи из Европе и Америке у посљедњој сезони заобилазили Египат у широком луку, влада Египта се нада да ће их новоотвореним атракцијама убједити да њихову земљу вреди посјетити.

Кефренову гробницу и оне које је окружују открио је 1927. амерички египтолог Џорџ Рејнсер, али је у више наврата затварана због рестаурације.

Деведесетих година прошлог вијека направљен је план за смањење влаге унутар пирамида која је због великог броја посјетилаца износила и до 80 процената.

Исртраживање је показало да сваки посјетилац у пирамидама отпусти око 20 грама воде која испарава путем зноја.

Због тога су оштећене зидне облоге на Великој галерији који су такође били прекривени са два центиметра дебелим слојем минерала соли.

Пројекат рестаурације коштао је више од четири милиона долара, а подразумејвао је чишћење зидова гробница и њихово ојачавање, као и уклањање графита које су оставили ранији посетиоци.

Конзервирани су и записи и слике на зидовима.

Тло је сада заштићено дрветом, како би се очувао оригинални камени под и омогућило туристима да уђу у пирамиду.

Инсталирани су и нови системи освјетљења и вентилације.

Кефренова пирамида, која је друга највећа у Гизи, сада је повезана и са Кеопсовом пирамидом посебним пролазом.

Саграђена је као некропола фараона Кефрена из четврте династије владара Египта. Достиже висину 136,5 метара, али изгледа више чак и од Велике пирамиде, зато што је саграђена на узвишењу.

Обије пирамиде су биле за око шест метара више, али су временом градивни блокови еродирали, а капе (пирамидиони) уништени.

У случају Кефренове пирамиде, камење је чак кориштено за изградњу храма у Хелиополису по наређењу Рамзеса II.

Отворена је и опљачкана први пут више од 2.000 година прије Нове ере. Ипак, ентеријер џиновске стуктуре дјелује готово нетакнуто.

Резбарије, статуе и пролази свједоче о генијалности древних умјетника и неимара.

Прво регистровано отварање гробнице било је 1372. Обилазак пирамиде са детаљним биљешкама спровео је Ђовани Белзони 1818. а детаљније истраживање Џон Пиринг 1837.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана