Откачена историја најстаријег крузера на свету: Брод Асторија ускоро ће бити усидрен заувијек

Б92
Откачена историја најстаријег крузера на свету: Брод Асторија ускоро ће бити усидрен заувијек

Крузер Асторија постоји још од 1944. године, а у почетку је носио назив Стокхолм и био је највећи брод направљен у Шведској у то доба.

Прво путовање овог путничког брода било је 21. фебруара 1948. године када је испловио из Гетеборга ка Њујорку,а посљедње је планирано у октобру ове године.

За више од 70 година проведених на мору, крузер Асторија је имао бурну прошлост, а најпознатији је по једној од највећих поморских катастрофа.

Крузер Стокхолм, тј. Асторија је 25. јула 1956. године напустио Њујорк и кренуо ка Гетеборгу. Брод се кретао дуж обале Нантакета, а све је било прекривено густом маглом. У исто вријеме је и брод Андреа Дорија, са свог пута из Ђенове пролазио туда.

Капетани бродова су у посљедњем минуту покушали да промјене путању, али то је довело до тога да Стокхолм удари у средину другог брода, а како је био направљен као ледоломац, готово да је преполовио Адреа Дорију, када је страдало 46 особа и још пет чланова посаде са крузера Стоклолм.

Други бродови су одмах притекли у помоћ и тада су спасена 753 путника прије него што је Андреа Дорија потонула. Иако такође веома оштећен, Стокхолм је успио да са Дорије спасе још 500 људи.

Стокхолм је обновљен и продат источноњемачкој влади шездестетих и тада је добио ново име Волкерфреундсхафт, што значи "пријатељство народа".

Комунистичка партија је брод намеијнила за путничка путовања званичника странке, који су обилазили Балтичко море и Кубу. Како би спречили да неко дезертира, није било дозвољено да сви чланови породице путују у исто вријеме. Али чак ни то није спречавало људе да потраже слободу у народима преко "западних вода".

Шведска је на брод, који се касније до 1985. звао Волкер, смјестила избјеглице. Брод је требало да буде избачен из употребе још тада, али је власт схватила да им треба мјесто за избјеглице из арапских земаља у Азији.

Крузер Асторија су 2008. године напали пирати. Напад се догодио у Аденском заливу дуж обале Сомалије. У том тренутку на броду је било 450 путника, а напад је накод четири сата окончан када су летјелице притекле у помоћ.

За сада је планирано да посљедња пловидба буде 18. октобра 2020. године, а након обиласка Норвешке и ауроре бореалис, крузер Асторија ће заувијек бити усидрен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана